Épületek/Középület

Megarepülőteret tervez Pekingbe Zaha Hadid

2015.04.14. 06:00

Az épülettervezés jóformán minden területén sajátos formavilágával jelen levő Pritzker-díjas Zaha Hadid, most a francia ADPI irodával közösen a világ legnagyobb repülőtéri terminálépület létrehozásába vágott bele.

Norman Foster által fémjelzett Foster + Partners a 2008-as nyári olimpiai játékokra építette meg a pekingi Capital nemzetközi repülőtér 3-as terminálját, ami akkor a világ legnagyobb ilyen funkciójú, egy időben megépült épülete volt. Most ezt a rekordot kívánja túlszárnyalni a francia ADPI vezető repülőtér tervező cég, amely 2011-ben nyert tendert a kínai főváros új repülőterének megtervezésére. Az ADPI pedig felkérte Zaha Hadid Prizker-díjas építészt, hogy együtt valósítsák meg az új, rekordméretűnek szánt repülőtéri terminált.

A Pekingtől északra fekvő, évi 86 millió utast fogadó Capital Repülőtér a világ második legforgalmasabb légikikötője, fejlesztése légi irányítás szempontjából problémás lenne, ezért döntöttek a forgalom megosztásáról és egy új repülőtér építéséről. A várostól délre megvalósuló, egyelőre ideiglenesen Daxingnak nevezett repülőtér Hadid-féle központi terminálépületébe évi 45 millió utast várnak. A tervek szerint a terminál belső tere, amennyire lehet flexibilis kialakítású lesz, így az könnyebben tud igazodni a változó utasforgalomhoz és igényekhez. A 2018-ra megnyíló, idővel 75 millió utasra kalibrált új repülőtér egyben kiemelt közlekedési csomópont is lesz, nem csak a főváros, hanem a körülötte fekvő, gazdaságilag egyre erősödő régió számára is kaput nyit, több autópálya mellett számos helyi és nagysebességű vonat is itt találkozik majd. 

Hadid számtalan épülettípust tervezett – jelenleg például két stadionja, a tokióiak által hevesen kritizált Japán Nemzeti, illetve a katari luxusstadion áll építés alatt –, de repülőteret még nem épített. Korábban egy zágrábi terve elbukott, így a pekingi megaterv komoly kihívás lesz a Pritzker zsűri által állandó kísérletezőnek, folyamatosan megújuló formákkal előrukkolónak tartott Hadid irodája számára.

Bán Dávid