Design/Formatervezés

Magyar irodabútor, járványhelyzetre – és azutánra

2020.07.02. 08:07

„Íme az első képek az új személyre szabható paravánrendszerünkről!" Ezzel a felkiáltással jelent meg nemrég új bejegyzés a Minusplus Facebook-oldalán. A képeken visszafogott, egyszerűnek tűnő elemrendszer látható egy frissen berendezett irodában. De mi ebben a pláne? Schreck Ákos és Turai Balázs, a Minusplus építészei elmondták. 

A Minusplus még jóval a járványhelyzet elharapózása előtt, 2019 közepén kezdett el dolgozni egy 3000 négyzetméteres iroda belsőépítészeti tervezésén, a Budapest One irodaházban. A kiindulópontot egy sajátos elvárás jelentette: az elválasztófal igénye az asztalcsoportok között az egyébként egyterű irodában. A tervezők azon kezdtek el gondolkodni, hogyan tudják ezt fix falak nélkül, könnyed, flexibilis módon megoldani. A folyamat hamarosan összekapcsolódott egy másik, a Minusplust régebb óta foglalkoztató problémával: egy saját akusztikai térelem kifejlesztésének ötletével. 

Tulajdonképp ebből a két irányból alakult ki az új paravánrendszer fejlesztése a gyártásban komoly tapasztalatokkal bíró FS Bútor bevonásával – amihez persze szükségesnek bizonyult a Minusplus sokéves belsőépítészeti előélete. A korábbi munkák (például a Prezi-székház enteriőrjei, az Emarsys irodaháza vagy a Falco-iroda és -bemutatóterem) során szerzett tapasztalat, illetve a mostani elvárások egy olyan gyors alkalmazhatóságra, egyszerű installálásra tervezett irodabútor-kiegészítő elemcsalád kifejlesztéséhez vezettek, amellyel bevallottan nem terméket, hanem megoldást – méghozzá hosszú távon alkalmazható megoldást kínálnak.

A rendszer elemeit térbeli elhatárolásra tervezték, a padló és a mennyezet közé történő befeszítéssel. Az elemek tudják a whiteboard funkciót, tűzőtáblaként vagy hangelnyelő panelként működnek, van továbbá egy polcelem és ennek inverzeként egy virágláda-tároló. Fejlesztettek még egy speciális elemet, rögtön az első ügyfél elvárásai miatt: a rendszer így képernyők, kijelzők megtartására is alkalmas. 

Az eredeti megbízás 2019 júniusától, a vázlattervtől a koncepció-, majd a kiviteli tervig jutott, majd 2020 januárjában indult a kivitelezés és a művezetés. Márciusban aztán jött, amivel kevesen számoltak. Miközben az iroda 3D-nyomtatói serényen készítették a védőeszközöket, a klasszikus munka sem szakadt meg: az iroda munkatársai home office-ban dolgoztak tovább az új elemcsaládon. Közel sem kiszámított, de szerencsés fejlemény, hogy a rendszer az időközben jócskán megváltozott elvárásokra is jól reagál. Ekkor terveztek az alapkészlethez még egy plusz elemet: azt az átlátszó plexilapot, ami a vizuális kapcsolat megtartása mellett az asztalok elválasztására is alkalmassá teszi a családot. 

„Sok helyen elkezdtek ideiglenes paravánokat gyártani ebben a helyzetben" – fejtegeti Schreck Ákos. „De pár hónap múlva majd, amikor enyhül a helyzet, mindenki kidobálja majd ezeket az egyszer használatos megoldásokat. A mi flexibilis rendszerünk viszont lehetőséget ad arra, hogy a plexipanel helyére whiteboard, tv-konzol vagy hangelnyelő panel kerüljön. Tehát maga a szisztéma hosszú távon használható marad."

A háromezer négyzetméteres irodatér mostanra elkészült, a hetekben a végső finomítgatások zajlottak, ahogy a tervezők fogalmaznak: a „bútortologatás". Az összkép elsőre meghökkentő: egyszerre ipari és irodai. „Hogy miért ilyen a dolog?" – kérdezi magától Schreck Ákos. „Alapvetően azért, mert programozóknak csináltuk. Az upcyling, a hack-culture olyan fogalmak, amik közel állnak ehhez a réteghez. Már a Prezivel is a low-tech vonalat vittük, eltávolodva a nagyon kikent-kifent irodai világtól." Ez a szándék a bútorokon is érzékelhető: a szokásos, a végletekig áramvonalasra tervezett irodai termékekhez képest valamivel lazább struktúrák, nyersebb felületek jellemzik őket. Akár gegként is felfogható, hogy az egész rendszer parazita-elven működik: egy meglévő, extrudált aluprofilos ipari polcrendszert gondoltak tovább, ennek a vázelemeihez tervezik és gyártják a saját paravánelemeket.

„Ez egy olyan paravánrendszer, ami nem igényel szakmunkát, bárki felállíthatja" – mondja Turai Balázs. „Egy befeszítő csavarral bárhova el- vagy áthelyezhető. Ha a két oszlopot a távtartóval összeépítik, kialakul egy modulméret, innentől a különböző elemeket bármilyen módon, ahogy az igény szüli, be lehet akasztani a stancolt lyukakba. Kicsit úgy, mint egy ikeás gardróbszekrényben."

A koronavírus-járvány miatt, úgy tűnik, az irodahasználat is komolyan megváltozik: az elmúlt években egyeduralkodóvá váló, közösségi terekkel tarkított egyterű irodák helyett a biztonságos fizikai távolságot betartó, könnyen tisztítható, flexibilisen alakítható terek irányába mozdul el. Ezekre a gyorsan változó peremfeltételekre a Minusplus felvetése adekvát és ami még fontosabb: rapid választ tud kínálni. A paraváncsaládnak nem csak az elemei kombinálhatóak, de egyénre szabhatók a színei is. A kész rendszerrel terv szinten néhány nap alatt megoldást lehet kínálni, a gyártás pedig egy hónapon belül elkészül. 

„Ez adja a frissességét is, látjuk, hogy ez működik, és az lenne a jó, ha pár megbízás kapcsán tovább fejleszthetnénk, meglátva, merre érdemes haladni. Ez nyitott dolog, aminek jól áll, ha kicsit mindig máshogy néz ki" – jelzi Turai Balázs. „A prototipizálás lezajlott, az ötlet működőképes. De nem akarjuk termékké csiszolni, hogy – mint egy mobil-applikációban – egymás mellé pakolgatva az elemeket kijöjjön a megoldás. Együtt szeretnénk dolgozni a megbízókkal, személyre szabott megoldásokat adni; ha valakinek arra van szüksége, minden elemünk megvan ahhoz, hogy megtervezzünk egy rendszert egy nagyobb irodához, de ha kisebb megoldásra van szükség, netán speciális elemre, az is belefér."