Programok

M Stadt

2005.11.06. 23:00

Kiállítás a Kunsthaus Grazban. Megtekinthető 2006. január 8-ig.

A "város" az európai civilizáció egyik legösszetettebb és legdinamikusabb jelensége. A városok átalakulását társadalmi és kulturális változások követték, ami kihangsúlyozta a városok jellegzetes identitásait, ahogyan azt máig megfigyelhetjük. Amikor európai városról beszélünk, egy határozott típusú települést értünk alatta.

Ennek ellenére az európai városban tapasztalható változási folyamatok alapvetően ugyanazok, mint a világ más városaiban és metropoliszaiban: a városközpontok elnéptelenedése, az alapfunkciók eltolódása, bizonyos központi feladatok decentralizációja, a hagyományos szuburbiák egyfajta urbánus "formátlansággá" alakulása, amit mostanában "sprawl"-nak hívnak.

Az M-Stadt az átlagos európai városok új urbánus tájáról szól: M jelenthet középméretet (middle-sized), központot (middle) vagy utalhat a kortárs kísérletekre is, amelyek a város elméletét a hagyományos kereteken túl próbálják megfogalmazni: meta-city vagy meta-polis.

A kiállítás arra az alapgondolatra épül, hogy nemcsak építészek és várostervezők kutattak átalakulási folyamatokat vagy dolgoztak ki új átstrukturálási stratégiákat. Mindenekelőtt művészek, fotográfusok és videoművészek figyeltek fel a változásokra a munkáikban is.

A látogató hat szekción (Earthscapes; Eurosprawl; Shopping; Migrations; No Visions?; Mapping) és hat városportrén (Graz, Basel, Krakkó, Trieszt, Ljubljana, Ruhrstadt) keresztül ismerheti meg a kiállításon szereplő installációkat és műveket, melyek közül nem egy kifejezetten erre az alkalomra készült európai és amerikai művészek munkája: többek között Gerhard Richter, Chris Burden, Andreas Gursky, Carlos Garaicoa és Dan Grahamé.

A kiállítás a steirischer herbsttel együttműködésben készült.

Kurátorok: Marco De Michelis, Katrin Bucher, Peter Pakesch

Megtekinthető 2006. január 8-ig.

Kunsthaus Graz
Graz, Lendkai 1.
www.kunsthausgraz.at