Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

LUA RESORT 5*-os szálloda Balatonfüreden

2022.07.06. 17:24

Új, ötcsillagos szállodával bővült a Balaton körüli szállások kínálata. A KÖZTI Zrt. tervei alapján megvalósult balatonfüredi épület egy komplex turisztikai fejlesztés első üteme. A tervezők számára fontos szempont volt, hogy a beavatkozás során a lehető legkevesebb fát kelljen kivágni a terület értékes faállományából. Az épületet Gál Borbála projekt építész mutatja be.

A megvalósult szálloda a balatonfüredi kemping területén található. Az átadott épület egy komplex turisztikai fejlesztés első eleme. A tervezett beavatkozások (kikötőfejlesztés és vitorlás megállópont, városi strandfejlesztés, városi nagykemping környezetének fejlesztése) által indukált igények miatt szálláshelyfejlesztés is szükségessé vált. Ennek szakmai tartalma a vitorlás projekttel és strandfejlesztéssel szorosan együttműködve lett meghatározva. Így az újonnan létesülő kikötőépület közvetlen szomszédságában talált helyet a 78 szobás szálloda.

A területen jelentős, nagy értéket képviselő faállomány van. Az épület pozícionálásánál és tömegalakításánál fontos szempont volt, hogy a lehető legkevesebb fa kivágásával járó beavatkozás történjen. A tömegalakításban szerepet játszott az is, hogy a tervezett vitorlás klubépület által meghatározott térfalat figyelembe véve, azzal közös teret alkotva működjön együtt a szálloda épülete. Ezzel a kemping területén belül egy félprivát téri helyzet tudott kialakulni, melyet az étterem Balatonra néző terasza, illetve a külső élménymedencéje is előnyösen hasznosít.

Lényeges szempont volt, hogy a szobák mindegyike balatoni panorámára tájolt legyen. A 3 emeletes - a Balaton irányába lelépcsőző, arra merőleges - tömeg a „klasszikus" tengerparti szállodák telepítési elvére épül. Az erkélyes standard szobák kétoldalra, a magasabb kényelmi szintű lakosztályok, - nagyobb teraszos kapcsolattal – közvetlenül a tóra néznek.

Az épület főbejárata súlyponti helyzetben van, innen közelíthető meg a lobby, mely az emeleti szobák folyosójának galériás kapcsolatával egy elegáns, több szint magas teret alkot. A központi lobby-recepció-bár elosztótérből közvetlenül elérhető a földszinti, terasz kapcsolatos étterem-különterem és a wellness rész, illetve a szoba szintekre kapcsolatot biztosító felvonópár is innen indul.

A funkcionális kialakításában Magyarországon egyedülálló – közel 1000 négyzetméteres - wellness központ 2 szinten kapott helyet. A földszinten az élménymedencék és a pihenőtér található. Innen galériás kapcsolattal, íves lépcsőn közelíthető meg a pinceszinti rész, mely a szaunákat, masszázsszobákat és float spa helyiségeket foglalja magába.

A földszintes épületrész Balaton felőli oldalán kapott helyet a fedett teraszkapcsolatos étterem, a hátsó traktusban pedig a konyha és az üzemeltetés kiszolgáló helyiségei. A konyhaüzem és az egyéb gazdasági területek megközelítése, a személyzeti-, és gazdasági bejárat az épület keleti oldalán, a közönség forgalmi útvonalaktól elválasztottan – azok átellenes oldalán - kerültek elhelyezésre.

A háromemeletes szállodai szoba szárny legfelső szintjén kaptak helyet a gépészeti helyiségek és a gépészeti udvar, melyeket az épület szélétől visszahúzva egy ellipszis alaprajzú tambur rejt el.

Az épület anyaghasználata egységes és következetes. Az általános falfelületekre nagytáblás szálcement burkolat került. Az épülettömeget körülölelő erkélyek körbefutó fémborítású peremei a tömeg horizontalitását hangsúlyozzák. A ferdén az erkélyszélhez záró fahatású kültéri álmennyezet is ezt erősíti. Az emelet magas üvegpanelek és a festett acél korlátelemek váltakozó kiosztása a homlokzatok monotonitását oldja. A Balaton irányába lelépcsőző tömeg a klasszikus vízparti beépítést idézi.

Gál Borbála

Szerk.: Hulesch Máté