Programok

Levéltár újragondolva - a MOME és a Magyar Nemzeti Levéltár közös projektje

2018.03.07. 12:06

Közel egy hónapja indult útjára a levéltár gyűjteményét és a benne dolgozó szakemberek által végzett munkafolyamatokat újragondoló "Levéltár Hacks" című kurzus a Magyar Nemzeti Levéltár és a MOME TechLab együttes szervezésében. A workshop eredményeit és az intézmény láthatóságának és társadalmi beágyazottságának növelésére irányuló projekteket március 9-én mutatják be a levéltár kiállítótermében.

A 22 egyetemi hallgató - köztük tervezőgrafikusok, építészek, fotósok, animátorok, a MOME Média Intézet három oktatójának irányításával, valamint az MNL Országos Levéltára szakmai felügyelete mellett, négy teljes napot töltöttek el a levéltárban. A kurzus során elsősorban olyan, a digitális technológiákat kiaknázó projektek születtek, amelyek láthatóbbá tehetik a levéltárat és 21. századi technológiák segítségével növelhetik az intézmény társadalmi beágyazottságát. A levéltár egyedülálló kulturális örökséggel és szolgáltatásokkal bír, valamint a Budai vár területén elhelyezkedő épület a közelmúlt történelmének jegyeit is falain viseli, mindez alapként szolgálhatott közösségi szerepének kiemelésében.

A közös munka során a TechLab tagjai betekinthettek a kívülről talán zártnak tűnő, de attitűdjében nagyon is nyitott levéltári intézménybe. A közgyűjtemény munkatársai kiindulópontként bemutatták a levéltár gyűjteményét és rendkívül értékes darabjait, a levéltári épületet, a közgyűjtemény online felületeit, valamint olyan népszerű szolgáltatásait is, mint a fiatal generációt megszólító levéltár-pedagógia. Az ismeretterjesztő bemutatkozást követően az egyes projekteket segítő szakmai koordináció mellett a több héten át tartó közös gondolkozás eredményeként kilenc projekt született, a restaurátor műhelyet bemutató ismeretterjesztő riportfilmtől a címerkészítő applikációig.

Időpont: 2018. március 9., 11:00
Helyszín: Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, konferenciaterem