Technológia

Léptékváltás a hazai Internormnál

2018.09.28. 08:19

Európa vezető ablakmárkája, az Internorm a most felépülő Tópark épületkomplexumba költözött. Az eddig szellemváros mivoltáról elhíresült együttesben az ő gyártásukban és telepítésükben helyeztek el több ezer nyílászárót, hiszen az ingatlant élettel megtelítő tulajdonos minőségi módon kívánta befejezni az évekig elakadt beruházást. Bán Dávid írása. 

Az Építészet Világnapján Épületburok a kortárs építészetben címmel konferenciát rendeznek a Tópark ingatlankompexumban, Biatorbágyon. Ugyanekkor adják át az Év háza 2018 pályázat családi ház és az új középület kategóriában legjobbnak értékelt munkák díjait is. Az M0-M1 autópályák találkozásánál levő épületegyüttesben található az Internorm ablakgyártó cég új központja is, amit szeptember közepén nagyszabású ünnepléssel vett birtokba a cég. A korábban szellemvárosként elhíresült komplexum ma már biztosan megvalósul, és ez az ablakgyártó cég profi közreműködésének is köszönhető.

Van már célirányos autópálya lehajtója, kellemes közterei, elérhető mind az M0-ás körgyűrűről, mind az M1-es autópályáról, kiemelten jelentős lokáció a Biatorbágy melletti Tópark, mégis közel két évtizedig szabályos szellemvárosként állt komor, félbemaradt tömbjeivel, s akkori állapotában csak horrorfilmek forgatásához adott megfelelő díszletet. A tulajdonos- és szemléletváltás után, a Tópark új minőségben kezd életre kelni és az év második felében sorra adják át az elkészülő tömböket: hamarosan lakókkal, dolgozókkal, idővel szállóvendégekkel, helyi vásárlókkal telik majd meg a negyed.A 87 éves múltra visszatekintő, családi vállalkozásban működő, de mára a kontinens vezető ablakgyártójává kinövő osztrák Internorm az első fecskék között jelent meg a színesedő Tóparkban. Zoltan Djeri, az Internorm Magyarországért felelős vezetője szerint a nyár végén lezajlott beköltözést egy jól kialakult munkaviszony előzte meg, hiszen az ingatlankomplexum számára az ő gyártásukban és telepítésükben kerül a helyére több ezer nyílászáró. Hiszen az ingatlankomplexumot élettel megtelítő új tulajdonos minőségi módon kívánta befejezni az évtizedekre elakadt beruházást. Azonban a már megépült, szerkezetkész épületek erőteljesen korlátozták a mozgásterét, amelyekben a tömegek kialakítása mellett a nyílászárók adott elhelyezése adta talán a legnagyobb kötöttséget. Ha nem is az első körben, de hamar ráakadtak az Internorm győri kereskedő partnerére, akivel először csak egy referenciaépületről, majd további hét ütem nyílászáróinak legyártásáról és beszereléséről állapodtak meg. Az Internorm, mint az összes projektjénél, itt is az adott problémára keresett és talált műszaki megoldásokat – említi Monostori Gábor, a cég műszaki vezetője –, hiszen a gyártó számára olyan nincs, hogy késztermék. A 21 országban jelenlévő ablakgyártó ugyanis a több mint 1300 szakképzett márkakereskedője révén tárgyal az ügyfelekkel. A jól felszerelt bemutatótermekben a megrendelő élőben, működés közben is megnézheti a termékeket, de a megrendelést mindenképpen komoly tanácsadás előzi meg, amely akár felül is írhatja az ügyfél, vagy az általa felkért építész korábbi elképzelését.

Az Internorm több évtizedes gyakorlati tapasztalata révén praktikus tanácsokkal látja el az ügyfeleket – a tájoláson túl beszélhetünk akár az ablakok külső tisztításáról, vagy a javításhoz való hozzáférhetőségről –, majd a három ausztriai gyár egyikében néhány hét alatt legyártja a megrendelt nyílászárót és megfelelő szakembereivel építi be a végleges helyére. A közel kilenc évtizedes működés során összegyűjtött tényleges tapasztalatok alapján 30 év működőképességet garantálnak a termékekre, így leginkább arra, hogy az üvegrétegek közötti, a szigetelést biztosító gáz ez alatt az idő alatt megtartja megfelelő hőtechnikai tulajdonságait, és a szerkezet vetedemésmentességére. Referenciaként szolgálhatnak az osztrák irodaházukban kiállított, máig jól működő 60 éves ablakok.

Az Internorm vállaltan prémium nyílászárókat fejleszt, gyárt és telepít, a hazai piacon idáig leginkább csak magas kategóriás családi házakba, villákba. A Tópark beruházás azonban jól megmutatta azt, hogy az árérzékeny megközelítés nem mindig kifizetődő, s ez az építőanyagok közül különösen a nyílászárókra igaz, hiszen a termék és a beépítés minősége nagyban, hosszú távon befolyásolja a komfortérzetet. „Az olcsó ár fölött érzett öröm mindig rövidebb ideig tart, mint a bosszúság, hogy nem a megfelelőt választottam.” – vallja Zoltan Djeri.

A Tópark komplexum különleges kihívást jelentett, hiszen a betonszerkezetben már kész nyíláskiosztás várta a céget. Ugyanakkor az épületek nagy részét körbesüti a nap, így árnyékolástechnikával is számolni kellett. Mivel a kész épületszerkezeten nem lehetett már módosítani, így az a megoldás tűnhetett kézenfekvőnek, hogy a homlokzat síkjából kilépő doboz rejti az árnyékolástechnikát, ennek burkolása azonban nagyon vastag szigetelőréteget igényelt, hogy a homlokzat sík maradhasson. Ezzel szemben az Internorm a kapcsoltszárnyas termékét építette be a napsütötte ablakhelyekre, amelynek lényege, hogy a háromrétegű ablak elé kerül az árnyékolást biztosító réteg – jelen esetben reluxa –, amely egy újabb üvegréteggel lezárva integrált egységet alkot. Így az alapvetően drága prémiumtermék beépítése lényegesen költséghatékonyabb, hiszen fele annyi az élőmunkaerő igénye, ugyanakkor az épület homlokzatára kerülő szigetelőréteg vastagsága, s ezzel az ára is jelentősen csökkenthető.

A Tópark beruházás során eddig bő 3000 ablak kivitelezésére és beépítésére kapott megbízást a győri márkakereskedő, az Internorm Stúdió Kft. A kötött keretek közé építendő, ekkora volumenű nyílászáró telepítés Európai viszonylatban is unikális feladatnak számít. Emellett szintén kihívást jelentett a tervezett homlokzatok sokszínűsége, hiszen a komplexumban egyedi arculatú lakó-, iroda-, szálláscélú- és kereskedelmi épületeket fejlesztenek. Így az ablakoknak is az épületekre megálmodott stílusrendbe kell illeszkedniük, képviseljenek azok akár egy letisztult modern, akár egy lekerekítésekkel operáló mediterrán világot. Szerkezetében két termékcsaládot fejleszt párhuzamosan az Internorm: műanyagból és fából (fa-hab-alu rendszerben). Mindkét anyag egységes alumíniumborítást kap, így külsőre homogén megjelenést kapnak a vizes helyiségek műanyag, illetve a nappalik faalapú nyílászárói.

A Tópark projekt mérföldkő lehet az Internorm számára abban is, hogy kiléphet az eddigi, prémium kategóriás családi házak piacáról és nyithat az alacsonyabb költségvetésű házak, valamint a minőségi társasházak irányába is. "Hiszen – teszi hozzá Monostori Gábor – manapság talán épp ezen kategóriák beruházói értik meg leginkább, hogy a minőségi nyílászáró beépítésének magasabb ára hosszú távon megtérül, kiszámíthatóbbá, költséghatékonyabbá, és ezáltal fenntarthatóbbá teheti az épület legalább három évtizedes működését."
Bán Dávid


 Az Épületburok a kortárs építészetben c. konferenciára ezen a linken lehet jelentkezni.