Közélet, hírek

Lehet 40 százalékkal kevesebb?

2019.06.21. 09:03

Június 5-én, a Környezeti Világnapon (World Environment Day) tette közzé a World Green Building Council, hogy 2019-ben mi lesz a Nemzetközi Zöld Építés Hetének fókuszában. #BuildingLife szlogennel az épületek teljes életciklusára vetített karbonkibocsátás-csökkentésének témaköre mellett döntöttek. A programokhoz a HuGBC is csatlakozik.

A Nemzetközi Zöld Építés Hetét a World Green Building Council hívta életre, melynek a HuGBC is tagja. Minden év szeptemberének utolsó hetén, így idén szeptember 23-29. között kerül megrendezésre. A fókuszterület évente változik. 2019-ben az épületek carbonkibosátásának csökkentését állították a középpontba, természetesen a teljes életciklusra vetítve: tervezés, építés, használat, termékek, bontás, termék-újrahasználat.

A kétértelmű #BuildingLife szlogennel a szervezet arra szeretné ráirányítani a figyelmet, hogyan tudunk zöld, egészséges és klíma-alkalmazkodó épített környezetet teremteni mindenki számára a bolygón.

Az idei hét célja, hogy felismertesse az épület életciklusa minden szakaszában a szén-dioxid-kibocsátás mértékét, és ezzel is új gyakorlatok és az új gondolkodási módok kialakítására ösztönözze az érintetteket a kibocsátások csökkentésére.

Tudta, hogy az épületek és az építőipar a globális, energiához kapcsolható karbonkibicsátás 39 százalékáért felelősek? Ennek 28 százaléka származik az üzemeltetési "fázisból" (fűtés-hűtés, áramellátás), míg 11 százaléka beépített szén-dioxid (embodied carbon), amely az építési tevékenység, a felhasznált anyagok és gyártásuk során kibocsátott üvegházhatású gázok teljes hatását jelentik.

A mai napig az építőipar fókuszában csak az épület-üzemeltetéshez kapcsolható kibocsátás és az épületek tényleges használatának módja állt. Azonban ahhoz, hogy 2050-ig megvalósulhasson a karbonsemlegesség és a globális felmelegedést 1,5 fok alatt tartsuk, az épületek teljes életciklusát kell vizsgálni kibocsátás szempontjából.

Ezért az idei Zöld Építés Hetén a HuGBC a teljes építőipari szektor beszállítói láncát kéri, hogy csatlakozzon az épület-dekarbonizációs törekvésekhez.

HuGBC