Közélet, hírek

Lebontják az egykori MSZMP-székházat Miskolcon

2021.08.11. 17:42

A tervek szerint közösségi parkot alakítanak ki a lebontásra ítélt székház helyén. Az épületet néhány éve még fel akarták újítani és átalakítani, a környékén pedig kormányzati negyed jött volna létre, ám a nagy volumenű fejlesztés végül mégsem valósult meg. 

Lebontják Miskolcon az egykori szocialista pártházat, a helyén közösségi parkot alakítanak ki - jelentette be Alakszai Zoltán, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott szerdán, sajtótájékoztatón. Saját közösségi oldalán azt írta: az egykori Mindszent település és Miskolc határán elhelyezkedő területen az 1970-es években épült fel az MSZMP pártszékháza, amit ma sokan ITC (International Trade Center) néven ismernek. Ahogy fogalmazott, az épület "felújításra alkalmatlan", rossz műszaki állapotú, évek óta nagyrészt üresen áll.

A bontás a Fidesz kezdeményezésére, a kormány támogatásával történik, az épület helyén létesülő közösségi parkhoz pedig ugyancsak a kormány biztosít forrást. A fejlesztés Alakszai szerint "egyidejűleg szolgálja a miskolciak érdekét és Miskolc egyik műemléki, szakrális központjának helyreállitását, védelmét is". A tervezés és a városvezetéssel már korábban megkezdett egyeztetések folytatódnak, a kormányhatározat megjelenését követően pedig elkezdődhet a munka.

A Dósa Károly által tervezett épületről a Magyar Építőművészet 1979-ben megjelent cikkéből, amit maguk maguk az alkotók írtak, kiderül: "A városban megoldatlan volt a különböző szintű párt- és KISZ-szervek, valamint intézményeik elhelyezése. Ennek alapján szüle­tett a döntés arról, hogy a város­ban új székházat kell építeni a megyei, a városi és a járási párt­ és KISZ-bizottságok részére. Az épület helyéül a Magyar-Szovjet Barátság tere északkeleti területét jelölték ki." Az épület tartalmi és formai szempontból is két jól szétválaszt­ható funkcióból áltt: a "csendes" funkciókat (irodák, tárgyalók) ellátó vertikális tömegű irodarészből, illetve a "zajos" funkciókat (előadótermek, étterem, büfé, nyomda, konyhaüzem) kielégítő horizontális tömegű fogadó­szárnyból. A tervezői szándék szerint "a lefelé, ill. a fel­felé induló lépcsők a nagy előadó­terem úszó palástja, ill. a vizuáli­san jelentkező nagy térbővület, valamint a felfelé induló lépcsővel szembeni körlépcső és a liftek biz­tosítják az épület térbeli kibonta­kozását". A cikkben említik egyebek mellett a nagy üvegfelületekkel és te­raszokkal bővülő előcsarnokot és a "sajátos intim atmoszférával rendelkező", 500 fős nagytermet is, amelynél "a kedvező megjelenésen kívül szempont volt a tér klimatizálása, a jó tér- és elektroakusztika, árnyékmentes világítás, valamint a jó látási vi­szonyok megteremtése". (Magyar Építőművészet, 1979. 28. évf. 3. szám)A a rendszerváltás után, a pártszékházi funkció megszűnésével egy ideig a Miskolci Bölcsész Egyesület használta az épületet, de többek között fodrászat, étterem, bank is működött benne, illetve konferencia-központként és különféle rendezvények megtartására is használták. Néhány évvel ezelőtt még tervben volt nemcsak a székház, hanem a környék fejlesztése is, amelynek keretében egy új közigazgatási központ, kormányzati negyed jött volna létre a területen. Ennek részeként az állami tulajdonú és a megyei kormányhivatal vagyonkezelésében álló ITC-székházat modern irodaházzá alakították volna át, ahova a Miskolci Járási Hivatal költözött volna be. A telektömb fejlesztéshez, rendezéséhez 2017-ben telepítési tanulmánytervet is készített a Műépítész Építészeti Tervezőiroda, a nagy volumenű beruházás azonban mégsem valósult meg.