Közélet, hírek

Lakótornyos komplexummá alakulhat át a Monori Center és környéke Kőbányán

2022.03.31. 13:58

Amellett, hogy a már meglévő funkciókat megtartva szolgáltató és vendéglátó rendeltetésekkel bővített kereskedelmi központként fog működni, lakásokat és diákszállásokat is kialakítanak a tömbben. A területen lévő, műemléki védettségű malomépület felújításáról vagy átépítéséréről egyelőre nincs elképzelés, a korábban félbemaradt építkezés eredményeként kialakult "tó" felszámolásáról azonban igen.

Új beruházás van készülőben a Chinatownként is emlegetett kőbányai Monori Centernél, a Kőbányai út, Mázsa utca, Bihari utca, Jegenye utca és Monori utca által határolt területen, ahol most főként kínai kis- és nagykereskedelmi, szolgáltató és vendéglátó funkcióval bíró épületek, raktárcsarnokok állnak. A jövőben egy olyan komplexum kialakítását tervezik, ami nemcsak kereskedelmi központként fog működni, kiegészülve a már meglévő rendeltetésekkel, hanem lakó- és diákszálló funkciókat is elhelyeznek benne.

A helyszín környezetével együtt a X. kerület egyik ipari jellegű peremterülete Kőbánya-Alsó vasútállomás szomszédságában. A tömbhöz közeli Mázsa teret részben a Kőbányai úti villamospálya szegélyezi, a közvetlenül mellette, a Mázsa utcával határos, egyelőre üres telken pedig egy sportcsarnok épülhet a közeljövőben. A környék történetéről és a fejlesztését érintő korábbi, nagy volumenű, ám ezidáig rendre meghiúsul tervekről 2020-as cikkünkben írtunk részletesen.A mostani beruházás vázlattervi, építési engedélyezési és kiviteli tervdokumentációját a DVM Group készítette, a tervek március 20-án meg is kapták az engedélyt. A léptéket jól érzékelteti, hogy az új épületek összes bruttó szintterülete 53 ezer négyzetméter, a terepszint feletti beépítés több mint 10 ezer, a terepszint alatti pedig közel 14 ezer négyzetméter – tudtuk meg Csécsei Ákostól, a projekt vezető tervezőjétől.

A komplexumban 30 üzletet, 10 éttermet, 182 diákszálló szobát és 101 lakást alakítanak ki. Az új épületek mélygarázsában 529 parkolóhely fér majd el, a telken lévő felszíni parkolóban 195, illetve helyet kap majd 225 kerékpártároló is.

Az épületegyüttes legmagasabb épületrésze a diákszálló, közel 60 méterrel, legfelső szintje a 18. emelet. A földszinten lesz egy galériázott kávézó, a második emeleten közösségi terek és az adminisztráció, a felmenő szinteken 182 szállóegység egy- és kétágyas szobákkal. A diákszálló tornyának legfelső két szintjén wellness-fitness funkciót alakítanak ki tetőszinti teraszokkal és zöldtetővel. A középső, 11 emeletes lakótorony magassága 37,25 méter, a harmadiké pedig 52,20 méter, ez 16 emeletes lesz. A kereskedelmi és vendéglátó funkció feletti tetőszinen közösségi zöldtetőt létesítenek a lakótornyok és diákszálló-torony lakói részére.A kerületi építési szabályozásról szóló hatályos rendelet szerint a telek Vi-1/2 jelű intézményi, jellemzően zártsorú beépítésű területekhez tartozik, a szabályozási terv szerint meghatározott nevelési, oktatási, egészségügyi, szociális rendeltetések nincsenek jelen rajta. A vonatkozó településkép védelméről szóló rendelet szerint a településkép szempontjából meghatározó területek közül a nagyvárosias jellegű, átalakuló területek közé tartozik.

A bontási helyszínrajzon is látható B, C, D, F és G jelű, kereskedelmi és vendéglátó funkciókkal bíró épületek megmaradnak, a rendeltetésükhöz szükséges parkolóhelyeket a beruházás részeként újratervezett belső udvaron felszíni parkolóhelyeken, illetve a környező utcákon tervezik biztosítani.A területen van egy műemléki védettségű malomépület is (a rajzon F jelöléssel ellátva), ami körül az építésügyi előírásoknak megfelelően déli és nyugati irányban 10-10 méter, északi irányban 20 méter védőtávolságot kell tartani az új beépítésekkel. Az ábrán pirossal jelölt épületeket elbontják.

A védett, földszint plusz négyemeletes malomban most kínai étterem működik. A tervezési program nem terjed ki a felújítására vagy átépítésére, a délkeleti homlokzatához hozzátoldott könnyűszerkezetes épületeket viszont elbontják. „Az épület karakterében és lokációjában is erősen tagolja a beépítést. Az épület a védőtávolságokkal városi teret, zöld parkot követel magának, így a Mázsa utca felül a belső zöldfelületek fontos kapcsolódási pontjává válik", mondta el az építész. „A malom védőterületén intenzív zöldfelületet tervezünk kültéri bútorokkal, a zöldfelületet határoló gyalogos felületekkel, illetve az étterem bejáratához közeli teraszfelülettel kialakítani. A közvetlen környezetében lévő új épületekben a zöldfelület felé forduló teraszos éttermek, kávézók kapnak helyet."

Nem meglepő, hogy a telken lévő tó felszámolása is része a tervnek. A nagyjából hat méter mély, 5800 négyzetméternyi alapterületű tó lényegében egy talajvízzel telt gödör, ami a korábbi, 2008-ban félbemaradt építési munka eredményeként alakult ki. A helyén lesznek a három-, illetve egyszintes mélygarázsok.

A projektet hamarosan bővebben is bemutatjuk olvasóinknak.