Épületek/Lakóépület

Lakóépület Halásziban

2021.01.05. 14:01

Egy beépítetlen területre elsőként tervezni, az utcakép első elemét kialakítani, viszonyítási pontot kínálni a később építkezőknek, meglehetősen nagy felelősséggel jár. Az épület először egy meghatározó, egyedi elem lesz, mely később a környezetébe kell, hogy simuljon. Lukácsi Tamás egy ilyen ház tervezésére tett kísérletet a Szigetköz kapujában. 

A tervezés helyszíne egy folyóparthoz közeli, falu széli, beépítetlen telektömb, összefolyva az ártéri, növényekkel gazdagon benőtt területtel. A koncepcióalkotás inspirációját a közeli folyópart természetes közege, illetve a távolabbi kertvégekben lévő számos, faszerkezetű kukoricagóré adta. A megbízóval egyetértésben, egy természetközeli, a helyi építészeti hagyományokra reflektáló, kortárs ház víziója fogalmazódott meg bennünk. Az épület tömegformálása, a tornác jelenléte utalás a helyi építészeti hagyományokra, a látszóbeton, faburkolat mint anyaghasználat kapcsolódás a kortárs építészethez. Az épületet egyszerű, nagyvonalú tömegalakítás, racionális térszervezés, feszes alaprajz, természetes anyaghasználat jellemzi. Így vált az épület karakterét meghatározó elemmé a faburkolat és nyers beton használata.

Alapkoncepcióként határoztuk meg, hogy a bejárat fedett tornácon át legyen megközelíthető, a szülői háló és gyermekszobák külön traktusban helyezkedjenek el önálló fürdőszobákkal, illetve a nappali-étkező tér együttes nyitott legyen a kert irányába. A tornác – mely fedett átközlekedést biztosít a garázs és a lakás között – rávezet a centrumban lévő bejáratra. Az épületbe lépve az előszobából feltárulkozó pátió világítja be a megérkezés terét, illetve a köré szervezett konyhát és fürdőszobát. Nagy üvegfelületein keresztül a közlekedő terek mindig fényárban úsznak. Az előszoba előtti közlekedő funkcionálisan osztja ketté a lakást. A kert irányába tájolt nappali és szülői hálóterekre, illetve az előkert felé a gyermek és kiszolgáló funkciókra. A nappali-étkező-konyha tér együtteshez nagy üvegfelületekkel megnyitott fedett terasz tartozik, mely biztosítja az intenzív kertkapcsolatot.

A szélfútta területen egy olyan terasz kialakítása volt a cél, mely védelmet nyújt, ugyanakkor a beltér folytatásaként kitekintést biztosít a kert irányába. A fa mint tartószerkezeti elem a nappaliban jelenik meg látszó tetőszerkezetként. A ferde fogópár rendszer optikailag csökkenti a nagy belmagasságot ugyanakkor pazar térélményt nyújt a terasz nagy üvegfelületeivel kiegészülve. A garázs az épülettől szerkezetileg dilatálva készült, így biztosított a lakótereknél a folyamatos hőszigetelő burok. Az épület gépészeti rendszere – hőszivattyús fűtés, hűtés, szellőztető gép, napelem – és a természetes építőanyagok használata teszi teljessé a környezettudatos gondolkodásmódot.

Internorm

Építész tervező: Lukácsi Tamás, Lukácsi Építész Műterem
Építész munkatársak: Komka Ágnes, Flórián Dávid
Statikus tervező: Pozsgai Imre