Programok

Lakni hollandul – lakásépítés Hollandiában

2022.04.08. 15:38

Az elmúlt hetekben Marc Bukman holland építész négyrészes cikksorozatban mutatta be a hollandiai lakásépítés történetét és saját irodája, a Steenhuis Bukman Architects 3 projektjét az Építészfórumon. A jövő héten, április 13-án a BME Építészmérnöki Karán, majd 14-én a Kortárs Építészeti Központban ad elő, kapcsolódva a cikksorozat tematikájához. 

A BME Építészmérnöki Kar, a KÉK – Kortárs Építészeti Központ és az Építészfórum közös szervezésben megvalósuló eseményén Marc Bukman holland építésszel, a lakóépületek tervezésére specializálódott Steenhuis Bukman Architects alapítójával járjuk körbe a hollandiai lakásépítés jellemzőit, a stúdió több szociális lakásépítési projektjén keresztül.

Marc bemutatja saját irodájának néhány, az elmúlt két évtizedben megvalósult munkáját. Olyan fejlesztéseket, ahol a várostervezés és az építészet kéz a kézben járt. Ezen példák mindegyike jelentős arányban tartalmaz szociális lakásokat, ahol a kihívást jelentett a magántulajdonú lakások és a bérlakásszektor integrálása egy közös lakókörnyezetbe. Marc többek között azokat a projekteket mutatja be, amelyekről már az Építészfórumon is olvashattunk.

Marc Bukman a hollandiai Delftben működő Steenhuis Bukman Architects tulajdonosa és vezető tervezője. A delfti egyetemen szerzett diplomát 1992-ben, és több mint 30 éve dolgozik építészként. Irodája főként a belvárosi és külvárosi területeken található (szociális) lakások tervezésével, rendezési tervek készítésével és kisléptékű foghíjak beépítésével foglalkozik. A stúdió legtöbb projektje a várostervezés és az építészet találkozásánál, a két diszciplína határán helyezkedik el. A lakóépületek, lakónegyedek tervezésével kapcsolatos elképzeléseikben fontos szerepet játszik a lakástípusok és a lakókörnyezet közötti kapcsolat.

 

Az előadás nyitott, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Facebook-esemény: https://fb.me/e/1A19CC94o
Időpont: 2022.04.13. 18:00
Helyszín: BME K210

 

Az előadás társalkalmára másnap, április 14-én, 18:00 órakor, a KÉK-ben kerül sor. A Lakhatás Hollandiában és Magyarországon című előadáson Kerékgyártó Anna, szociológus, városkutató és Marc Bukman fognak beszélni a magyarországi és a hollandiai lakásrendszer helyzetéről.