Programok

Lakhatás Hollandiában és Magyarországon – Kerékgyártó Anna és Marc Bukman előadása

2022.04.11. 10:14

Az elmúlt hetekben Marc Bukman holland építész négyrészes cikksorozatban mutatta be a hollandiai lakásépítés történetét és saját irodája, a Steenhuis Bukman Architects 3 projektjét az Építészfórumon. A jövő héten, április 14-én a Kortárs Építészeti Központban Kerékgyártó Anna és Marc Bukman adnak elő a hazai és a holland lakásrendszer történetéről és jelenéről. 

A BME Építészmérnöki Kar, a KÉK – Kortárs Építészeti Központ és az Építészfórum közös szervezésben megvalósuló eseményén Kerékgyártó Anna szociológus, városkutató és Marc Bukman holland építész előadásain keresztül ismerhetjük meg a hazai lakásrendszer működését, illetve a holland lakásrendszer történetét és jelenlegi állapotát.

Kerékgyártó Anna: A hiányzó szektor

Miért hiányzik Magyarországon a megfizethető lakásszektor, és miért nincs igazán szociális lakásépítés? Hogyan értelmezhetjük a lakóépületet nemcsak mint építményt, hanem mint komplex folyamatok kivetülését? Az előadás a lakást társadalmi és politikai kontextusában tárgyalja. Szó esik a megfizethető lakhatás biztosításának alapvető dilemmáiról, a budapesti önkormányzatok mozgásteréről és a lakásépítés és a városfejlődés kapcsolatáról.

Marc Bukman: Szociális lakásépítés Hollandiában

Az előadás a hollandiai szociális lakásépítés történetéről szól a 19. századtól napjainkig, és arról, hogy a szociális lakásszövetkezetek milyen szerepet játszottak ebben az időszakban. Marc bemutatja a lakásépítés folyamatosan változó körülményeit, és különböző példákkal illusztrálja a rendszer alakulását. Kiemelten foglalkozik azokkal a változásokkal, amelyeken a holland lakásrendszer az elmúlt években keresztülment, valamint kitér a holland lakáspiac közelmúltbeli problémáira.

Kerékgyártó Anna:

Kerékgyártó Anna Cambridge-ben és Amszterdamban szerezett diplomát szociológia, illetve városi tanulmányok szakon. Fő érdeklődési területe a lakhatás, mint a társadalmi egyenlőtlenségek egyik leglátványosabb dimenziója. A Városkutatás Kft. munkatársaként kutatóként, míg a Rév8 Józsefvárosi Rehabilitációs és Városfejlesztési Zrt. munkatársaként döntés-előkészítő anyagok írójaként foglalkozik a megfizethető lakhatás témakörével: a magyarországi lakásrendszer elemzésével és a lehetséges szakpolitikai válaszok feltérképezésével, kidolgozásával.

Marc Bukman:

Marc Bukman a hollandiai Delftben működő Steenhuis Bukman Architects tulajdonosa és vezető tervezője. A delfti egyetemen szerzett diplomát 1992-ben, és több mint 30 éve dolgozik építészként. Irodája főként a belvárosi és külvárosi területeken található (szociális) lakások tervezésével, rendezési tervek készítésével és a kisléptékű foghíjak beépítésével foglalkozik. A stúdió legtöbb projektje a várostervezés és az építészet találkozásánál, a két diszciplína határán helyezkedik el. A lakóépületek, lakónegyedek tervezésével kapcsolatos elképzeléseikben fontos szerepet játszik a lakástípusok és a lakókörnyezet közötti kapcsolat.

Marc Bukman, az Építészfórumon megjelent cikksorozatát itt olvashatják: http://epiteszforum.hu/szerzo/marc-bukman

 

Az előadás nyitott, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Facebook-esemény: https://fb.me/e/f99EuGR99
Időpont: 2022.04.14. 18:00
Helyszín: KÉK – Kortárs Építészeti Központ

 

Az előadás társalkalmára előző nap, április 13-án, 18:00 órakor, a BME K épület 210-es termében kerül sor. A Lakni hollandul – lakásépítés Hollandiában című előadáson Marc Bukman saját projektjein keresztül mutatja be a hollandiai lakásépítés jellemző építészeti tipológiáit és a stúdiója által alkalmazott tervezési alapelveket.