Épületek/Örökség

Kútház kávézó

2022.08.31. 18:22

A GUBAHÁMORI építészei egy ´50-es években épült, műemléki védelem alatt álló kútházból alakítottak ki újhullámos kávézót Gödöllőn.

Az 1950-es évek első felében, Rimanóczy Gyula tervei alapján épült az a három poligonális alaprajzú kútház, melyek a Jánossy György-féle víztoronnyal együtt az újonnan kiépülő, gödöllői egyetemi városrész vízellátását biztosították. A közelben található Egyetem téri lakóépületekkel együtt országosan védett műemlékek.

A kútházak egészen a 80-as évek közepéig eredeti funkciójuknak megfelelően működtek: a pincében lévő fúrt kútból a fedélszékről befüggesztett szivattyú segítségével juttatták a vezetékhálózatba az ivóvizet. A műtrágyahasználat elterjedésével az ebből a mélységből kitermelt víz már nem volt alkalmas ivóvíznek, így az épületek elvesztették funkciójukat, és ezzel állapotuk is rohamosan romlani kezdett.

A kampusz központjához legközelebbi kútház a földszint és a pince közötti nyílás lezárását követően virágüzletként és butikként is működött ideig-óráig. A környéken lakók által csak Gombaként emlegetett építmény pusztuló állaga kapcsán volt gyakori témája a beszélgetéseknek. Ekkor lépett be a történetbe egy helyi csapat, akik újhullámos kávézót álmodtak az épületbe.

A karakteres megjelenésű építmény részleteiben is izgalmakat rejt. Rimanóczy a funkcióhoz a hal motívumot társította, mely a szélkakas és az ablakok rácsainak mintázatán is visszaköszön, ezeket a megrendelők saját maguk, az eredeti tervek alapján állították helyre.

A felújítás során cél volt a nagy légterű belső tér megtartása. Így a funkcióhoz mindenképpen szükséges kiszolgáló pult és pakolófelületek, illetve a mosdók és a kiszolgáló helyiség egy-egy nagyobb léptékű acélszerkezetű tárgyban kapott helyet. A pult és a kiegészítő belsőépítészeti elemek különböző megjelenésű acél felületei, csiszolt betonpadló a korábbi ipari funkcióra reflektálnak. A mennyezeti burkolat precízen kivitelezett, halszálkát idéző lécburkolata a megrendelő szüleinek képkeretezői szaktudását dicséri.

GUBAHÁMORI

Szerk.: Hulesch Máté