Közélet, hírek

Kultikus emlékmű a Balaton-parton

2017.08.31. 11:25

Lassan 20 éve, hogy a Harley Davidson Open Road Festnek Alsóörs ad otthont, ám idén nem csupán a motorok bőgtek fel, hanem a STIHL legjobb fűrészei is. A legendák összefogásából a 18. Harley Davidson Open Road Festen megszületett az életnagyságú fa Fat Boy, amely Gáborecz István faszobrász keze munkáját dicséri, és mostantól a település egyik ékessége. 

Augusztus 19-én, ünnepélyes keretek között adták át Alsóörs polgármesterének, Hebling Zsoltnak, a STIHL ötlete alapján készített alkotást. A szobrot Gáborecz István faszobrász készítette, egy több száz kilós farönkből. A mester kihívásnak tekintette a feladatot, bár nem voltak kétségei, hogy a STIHL fűrésszel igazi műalkotást tud létrehozni, mégis embert próbáló, az ügyességét és kreativitását is jócskán kihasználó feladatnak bizonyult a
motorfaragás.

A munka kézzel fogható, életnagyságú eredményét Gémesi József, az Andreas STIHL Kft. képviselője, valamint Dobai Attila, a Harley Davidson Open Road Fest szervezője adta át Alsóörs polgármesterének az avatási ceremónián. Gémesi József elmondta, hogy a Harley és a STIHL együttműködése szinte magától értetődött. A motormárka tradicionális, erős, jó minőségű terméket gyárt, akárcsak a STIHL. A legfőbb közös tulajdonságuk azonban a márkák kultikus mivoltában rejlik. A motorok és a fűrészek rajongói is megborzongnak, amikor szeretett masinájuk felbődül. Ez az erő, a teljesítmény, a szabadság hangja, ami összekapcsolja a két márkát. Alsóörs pedig kiáll ezen értékek mellett, hiszen majdnem húsz éve ad otthont a Harley-Davidson Open Road Festnek. Nem csupán a márka szerelmesei, de a város és környékének lakói is izgalommal várják, amikor június elején bedörren több ezer Harley hangja a város utcáin.

A szobor a Strand sétány elején kapott helyet, így aki megérkezik a községbe, rögtön megcsodálhatja a remekművet. Az érdekességek közé tartozik az is, hogy a szobor talapzatát Spirk László, lovasi motoros és csapata készítette el abból a vöröskőből, amelyet Kálmán Csaba református lelkipásztor biztosított az emlékműhöz. Az összefogás tehát sokrétű, melyben a város lakói, a márkák képviselői, a motorok és fűrészek rajongói, a helyi közösségek vezetői is kivették a részüket. A fából készült motor a település központi helyére került, így mutatva az alsóőrsiek elköteleződését a közös teljesítmény és az összefogás fontossága iránt.

forrás: sajtóközlemény