Közélet, hírek

Közeledik a reSITE 2016

2016.04.18. 13:41

A 2016-os reSITE konferencia fókusztémája az idén nagy hangsúlyt kapott, az egész világot érintő migráció. Az előadók emellett olyan aktuális témákat érintenek, mint az építészet, emberi kapcsolatok, közpolitika, közterek, civil aktivitás, stb. A konferencia előadásaival a migráció által városainkba érkezett új lakók lehető legjobb elhelyezésére és legsikeresebb integrálására keresi a választ. Június 16-17., Prága. 

A határokon lefotózhatjuk, megörökíthetjük a migrációt, de megoldást csak a városokban adhatunk rá. #reSITE2016 

 

Saskia Sassen, a világhíres szociológus és tanár; Mimi Hoang, az építész, aki megfizethető mikrolakásokat tervezett New York fiatal párjainak és kis családainak; Ursula Struppe, a bécsi önkormányzat Integráció és diverzitás osztályának igazgatója - csak hogy három kivételes nőt említsünk, azon előadók közül, akik az idei, Városok a migráció idején témaja köré szerveződő reSITE konferenciát előadásukkal gazdagítják. Hogyan hasznosíthatjuk a fenntartható városfejlesztés érdekében mindazt, amit a bevándorlók magukkal hoztak? Többek között erre is választ találhatunk június 16-17. között a prágai Karlin Forumon tartott konferencián. 

Carl Weisbrod, New York tervezési főbiztosa, előadásában a város zöldebb parkokkal és megfizethető lakásokkal való gazdagodásáról fog beszélni; a New York Times építészetkritikusa, Michael Kimmelman a klímaváltozás és a migráció közötti kapcsolatra hívja fel a figyelmet, míg Martin Rein-Cano, a díjnyertes koppenhágai Superkilen park tervezője vitaindító előadásában a bevándorlók szükségleteit számba vevő tervezésről fog beszélni. 

 

21. századi urbanisztika - tévhitek és tények

Mivel a milleniumi generáció jellemzően városokban szeretne élni, a politikusok számára létfontosságú, hogy a városok fejlesztésére hangsúlyt fektessenek, hiszen ezzel támogatást szerezhetnek maguknak. "Hosszútávú célunk, hogy egy asztalhoz ültessük a politikusokat, civil aktivistákat, építészeket, beruházókat és fejlesztőket, hogy végre valódi párbeszéd jöjjön létre közöttük. És persze az is, hogy eloszlassunk néhány olyan tévhitet, amely eddig akadályozta a városok fejlesztését." - magyarázza Martin Barry a reSITE alapítója.

Mik ezok a "mítoszok"? 

"Ami máshol működik, az a mi városunkban nem fog." -  A legtöbb városi és gazdasági mechanizmus ugyanúgy működik, ha megfelelő mértékben, a helyi sajátosságokat figyelembe véve hajták végre.

"10 év alatt nem lehet elérni komolyabb változást." - Egy évtizednek elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy egy város élete megváltozzon. 

"A bevándorlás hatalmas problémát okoz a városoknak." - Ez nem igaz. Gondoljunk csak bele: ha a cseh városok nem képesek arra, hogy a menekülteket bevonza, akkor mégis ki más menne oda? A városlakók elvándorlása hosszú távon ennél sokkal nagyobb fenyegetést jelent. Minden városnak rendelkeznie kéne azzal az ambícióval, hogy új lakosokat csábítson, hiszen csak az élhető, vibráló települések vonzák mágnesként a fiatalokat és befektetőket. 

"A migrációt a határokon kell megoldanunk." - Részben, hiszen a határokra való túlzott koncentráció a félelem és gyűlölet növekedését idézi elő. A valós és fenntartható megoldás a városokban rejlik, ezek a bevándorlás természetes központjai.

"Az én városom nem képes nagy elképzelések megvalósítására." - Valójában az erős víziók és vezetés képes a határtalan befektetések vonzására. 

"A közszféra és a magánbefektetők nem képesek közös nevezőre jutni." - Egyedül a minőségi középületek, -terek képesek a magánbefektetéseket értékessé tenni, ezek együttműködése elengedhetetlen. 

A világ legjobb szakértői találkoznak Prágában

A konferenciára 20 különböző országból érkeznek a vezető gondolkodók. A bővülő lista ezen a linken elérhető. Több mint 800 delegált érkezik Európából, Amerikából és Ázsiából: politikusok, befektetők, fejlesztők, építészek, urbanisták, civil aktivisták. Rajtuk kívül Csehország legnagyobb ingatlanbefektetői és -fejlesztői vesznek még részt az eseményen. Egy ilyen exkluzív rendezvénytől mégis mit várhatunk? Inspirációt, sikeres megoldásokat, új ismeretségeket nem csak Csehországból, de a világ minden tájáról, és egy olyan platformot, amely támogatja az együttműködést a design és városi tervezés között. 

Rövid animáció az idei reSITE konferenciáról 

Érdemes minél előbb lecsapni a jegyekre - április 30-ig 10% kedvezmény -, mert vészesen fogynak.