Nézőpontok/Vélemény

Kováts Ákos levele Zoboki Gábornak

2013.09.25. 08:16

Kováts Ákos Zoboki Gábornak szánt nyilvános levele, melyet most itt adunk közre.

A debreceni intermodális közlekedési központ egyik pályaművének leközlése kapcsán annak tervezője mottóként kommentár nélkül Petőfitől többek között az alábbiakat idézte:

“Voltál-e már Debrecenben, barátom? láttad-e a pusztai várost, vagyis e városi pusztaságot? ha porba vagy sárba akarsz fúladni, csak ide jőj, itt legkönnyebben célt érhetsz; de az orrodat jól befogd, mert különben, mielőtt megfúlnál, a guta üt meg a szalonnaszagnak miatta. Mennyi szalonna, menyi hízott disznó van itt! a szellem mégis oly sovány, hogy csak úgy csörög a bordája, éppen mint az idevaló híres talyigás lovaknak.”

Sokat gondolkoztam azon, érdemes-e egyáltalán foglalkozni egy sértett építész megnyilvánulásával. Ő azonban nem egy a sok közül, hanem az ország közvéleménye által jelenleg az egyik legismertebb tervező, ezért nem mindegy, hogy mit közöl, hiszen annak fokozott súlya van. Éppen ezért úgy döntöttem, ugyanazon a fórumon közzéteszem a több mint egy hete megfogalmazott levelemet.


Levél Zoboki Gábornak

Kedves Gábor!

Olvastam a debreceni intermodális központra készített pályázatotok Építészfórumon való közzétételekor mottóként elhelyezett Petőfi-idézetet.

Valóban, Debrecen poros, szalonnaszagú város volt Petőfi idejében. Legalábbis Petőfi ezt érzékelhette vándorszínész korában, hiszen akkor nem volt alkalma bejutni a Kollégium könyvtárába, nem ismerhette meg azt a tudást, azt a szellemiséget, amely többször az ország fővárosává emelte ezt a várost. Ő akkor egy jólelkű öregasszonynál húzta meg magát betegen, az egyik leghidegebb télben dideregve. De ne feledje senki, ez az öregasszony is debreceni volt.

Te most nem egy egyszerű vándorszínész vagy, hanem az ország sztárolt építésze. Ismered Debrecen mai esztétikai, szellemi és kulturális színvonalát - feltételezem, másképpen nem is indultál volna a tervpályázaton. Éppen ezért meg kellene fontolnod, milyen hasonlatokkal bántod meg a hagyományaikat féltve őrző cíviseket - egy város minden polgárát - talán azért, mert egy pályázaton nem sikerült nyerned, és emiatt nem kis önbecsüléssel a sértett Petőfihez hasonlítod magad.

Messziről látszik, hogy kínosan ügyelsz az eleganciára. Fogadd el a véleményem: ez a mottóválasztás most nem volt elegáns.

Baráti üdvözlettel:

Kováts Ákos
mesteriskolás osztálytársad,
Debrecen főépítésze