Épülettervek/Középület

Kortárs műtárgy létrehozása a Kaposvári Egyetem diákotthon épületének rekonstrukciójához kapcsolódóan - pályázati eredmény

2007.10.12. 07:01

A pályázat nyertese: Deli Ágnes ”Elmondhatatlan” c. alkotása

A Kaposvári Egyetem diákotthon épületének rekonstrukciójával kapcsolatban - Kaposvár, Guba Sándor u. 40. -, a Magyar Universitas Program keretén belül kiírt meghívásos képző- és iparművészeti pályázat eredménye.

A Kortárs Művészeti Zsűri döntése alapján a KKIP-0022/2006. számú pályázat eredményes volt.

Nyertese: Deli Ágnes ”Elmondhatatlan” c. alkotása

 


A nyertes pályamű méltatása:
Deli Ágnes
Elmondhatatlan
Szinterezett acél
160 x 160 x 120 cm

A Kortárs Művészeti Zsűri Deli Ágnes „Elmondhatatlan” című művét tartotta érdemesnek a Kaposvári Egyetem kertjének díszítésére.

A szobor, mely a felújított kollégiumi épületek melletti füves parkterületen helyezkedik el, gyűrű alakú formájával mozgalmassá teszi a nem túlságosan nagyméretű zöldterületet. A megszakadó ív, amelyet összekötő rudak kapcsolnak, mégis teljes egésszé teszi a kört leíró alakzatot, azon túl, hogy esztétikai szerepet tölt be, teret formál és meghatároz, mintegy utcabútor is értelmezhető. Rá lehet ülni, neki lehet támaszkodni, „használni lehet”. Megjelenítheti az élet körforgását, az örök visszatérést, a megszakadó és mégis helyreálló folyamatokat.

A mű teste gyűrű alakú, dupla falú hengerből kimetszett szelet, teste zárt dobozforma, a földközeli részén kiszélesedik, felfelé egyre szűkül, majd megtörik. Ezt a törést kovácsolt, hajlított vasszálak kötik össze, fejezik be a teljes ívet. A kompozíció a mozgás érzetét kelti, dinamikájával életet visz a kert statikus természeti környezetébe.

A zsűri felkérte a művészt, hogy az eredeti tervéhez képest mintegy 20 %-kal nagyobb léptékben készítse el a műalkotást, így nagyobb hangsúlyt adva térkijelölő feladatának.

További szerzők és alkotásaik (a nyilvánosságrahozatalhoz való hozzájárulás alapján):

Kelemen Zénó: ”Kanyarban” c. alkotása
Makovecz Anna: ”Kávészünet” c. alkotása
Makovecz Anna: ”Olvasókör” c. alkotása