Közélet, hírek

Kompromisszum? - Más irányt vett a Margit körúti HomeWork projekt, megőrzik az ominózus platánt is

2020.07.02. 15:31

A Margit körút üresen álló műemléki iskolaépületének értékeit is igyekszik szem előtt tartani a nagyberuházás, amely egy monumentális bővítéssel is számol az épület hátsó és oldal traktusában, valamint a saroktelek fáira is kompromisszumos megoldásokat kellett keresni. A projekt építészeit és a fejlesztőt kérdeztük e speciális telek kihívásairól.

A beruházó a Pro-Due Kft., amely a Codic Hungary projektcége és amely már 2013-ban elindította a koncepcionális tervezést, később pedig számos vizsgálat, hatósági egyeztetés, tervtanácsi jóváhagyás után fogadták el az OK2 Építész Iroda végső vízióját. A projekt vezető tervezői Olbert Krisztián és Lendvay Ádám. Az ütemezés szerint a kivitelezés 2022 második felében fejeződik be. Bár érvényes építési engedéllyel már rendelkezik a fejlesztő, minden bizonnyal a közvélemény reakciója is közrejátszott abban, hogy a telken álló egyik nagy platánfa megőrzésére megoldást találjanak és változtassanak. 

A Margit körúti iskola épületének terveit a kutatások alapján Máltás Hugó vagy Cziegler Győző készíthette – tolmácsolta a művészettörténeti előtanulmány eredményeit a fejlesztő. A historizmus építészetében tetten érhető vörös és sárga téglás homlokzatalakítás az 1880-as évek alkalmazott karakterisztikuma, melyre Karl Friedrich Schinkel építészete, és Ludwig Förster bécsi építész nyerstéglával burkolt homlokzatai lehettek hatással.

"A tervezés – az épület történelmi és műemléki jelentőségét szem előtt tartva – a Bor Ferenc és Rozsnyai József műemlékkutatók által elkészített építéstörténeti, műemléki kutatási dokumentáció és értékleltár adatainak figyelembevételével zajlott. A korábban engedélyezett tervhez képest a jelen átalakítás fokozottan szem előtt tartja az értékleltár alapján a meglévő épület műemléki értékeit. A tervezett bontás a lehetőségekhez mérten is kevesebb szerkezetet érint, célja kizárólag a műszaki állag biztosítása vagy az életveszély-elhárítás érdekében szükséges elkerülhetetlen beavatkozás." - olvasható a Codic Hungary sajtóközleményében.

"Az iskola alaprajza egy E alakú formát ölt, melynek minden homlokzatát felújítjuk és rehabilitáljuk az új funkciónak megfelelően. A főhomlokzati porfilozott tégladíszítéseket, a kőkereteket, a kőpárkányokat, és az eredeti kapukat is megőrizzük, a főhomlokzat nyílásszáróit pedig rekonstruálni fogjuk" – mondta kérdésünkre Olbert Krisztián építész. "A hátsó homlokzat bővítése ebbe a fésűs alakzatba illeszkedik majd bele egy kevésbé tömör homlokzati felépítéssel, így olykor, főként az éjszakai megvilágításban egy többdimenziós látvány keletkezik, amelyben az eredeti téglafelületek is láthatóak lesznek az üvegfelületeken keresztül."

 A beépítés mértéke miatt megoldásokat kellett keresni az új zöldfelületek kialakítására is. A telken lévő, még megmaradt fákat végül áthelyezték, a terveket pedig aszerint változtatták meg, hogy az egyik nagyobb platán megmaradhasson eredeti helyén, mivel ez a példány a költöztetést nem élte volna túl. Azoknak a fáknak az esetében, ahol a kivágás elkerülhetetlen volt, ott a kivágott faanyag újrahasznosításra kerül. A folyamat részeként a nagy platán lombkoronáját is megmetszik. A munkálatok előkészítésébe környezetvédelmi szakértőt is bevontak, hogy a platán élettani igényeire, a tervezett épületre és a fán fészkelő madarak költési időszakára tekintettel legyenek. A fejlesztők összesen 1300 négyzetméternyi zöldfelület kialakítását ígérik.

"A kerülettel 2016-ban aláírt településrendezési szerződésben a Codic Hungary további „zöldítésre" is kötelezettséget vállalt a II. kerületben. Ennek a részleteiről jelenleg is egyeztetnek az önkormányzattal és a FŐKERT Zrt.-vel. A folyamatba a kerületben élő embereket közösségi egyeztetéssel vonják be. Az építési engedély alapján az előkészítő bontási munkák megtörténtek, a régészeti feltárás folyamatban van" - írja a Codic Hungary.

Az építészek az Építészfórumnak elmondták, hogy a legkorábbi tervekhez képest sikerült valóban olyan megoldást találni, amely a régi épületet a lehető legkevésbé károsítja, hatalmas mélygarázs helyett csupán egy pinceszintet kellett aláépíteni és valóban ideálisan lehetett kivitelezni a zöldfelületek elrendezését is. Ez egyrészt a régi épület bővítésének nagy zöldtetőjében is megmutatkozik. A hozzáépítés tartja a szintet a régi iskolaépület magasságával és a domb oldalában elhelyezkedő ingatlanok szempontjából is fontos, hogy a ráépített gépészeti külső egységek helyett egy egyenletes zöldfelület határozza meg felülnézetből a látványt.

A saroktelek monumentálisabb bővítése és annak esztétikai megoldása már problematikusabb feladatnak mutatkozott. Elvégre a környezetében egy barokk templom, egy historista téglaépítmény és Domány Ferenc és Hofstätter Béla ikonikus Dugattyús-háza foglal helyet. Ebben a heterogén környezetben megtalálni az ideális egyensúlyt valóban kockázatos feladat. "Nem akartunk egyik stílussal sem konfrontálódni vagy konkurálni, netán kirívóan elütni mindegyiktől. Éppen ezért igyekszünk a belső terekben megteremteni inkább a markánsabb karaktert, a szóban forgó saroktelek homlokzata esetében pedig egy egyszerűbb külső megjelenést alkalmazunk, egy változó szintmagasságú horizontális osztással,  amelyet a homlokzati sík előtt hártya-szerűen húzódó lamellarendszer vertikálitásával ellensúlyozunk" – nyilatkozta Olbert Krisztián. A homlokzaton a fehér betonfelület fog dominálni, amely finom plasztikusságot kap a kivitelezés során. A koncepció igen hangsúlyos eleme, hogy egy nyilvános átjáró is épül a hátsó homlokzat mögé tervezendő parkba vezetve.

A felújított és kibővített épület legfelső két szintjén 15 lakás, az alsóbb szinteken pedig 3600 négyzetméternyi iroda, valamint fedett teraszú étterem, kávézó várja majd az irodai dolgozókat, a lakókat és a vendégeket. Az egyszintes mélygarázsban több kerékpártárolónak és 50 autónak jut hely.  A garázsból külön lépcsőházon és lifteken keresztül érhetők el az irodák és a lakások, valamint a földszinten is külön bejáratot biztosítanak a dolgozóknak és a lakóknak.