Helyek/Tájépítészet

Komlósiné Hlatky Katalin kapta az idén a tájépítészek életműdíját

2016.01.29. 12:45

Az 1988-ban alapított Ormos Imre-emlékérmet 34. alkalommal adták át a Tájépítészeti Kar diplomaosztóján. Az idei díjazott Komlósiné Hlatky Katalin, aki eddigi 40 éves pályafutása alatt olyan szerethető helyeken hagyta ott a névjegyét, mint a Palotanegyedben, az Ötpacsirta és a Revicky Gyula utcák rehabilitációja során.

Komlósné Hlatky Katalin 1980-ban végzett a Kertészeti Egyetem táj- és kertépítész szakán.

Közel negyven éves, sokrétű tervezői tevékenysége minden részletében szorosan kötődik a város, a táj, a közösségi terek, a lakókörnyezet funkcionális és esztétikus kialakításához. Szakmai tevékenységét a Budapesti Városépítő Tervező Vállalatnál kezdte, az 1980-as évek második felében az Általános Épülettervező Vállalat kert- és tájépítész tervezője, majd a FŐKERT parktervezési csoportvezetője és építésvezetője. 2000-től a Ligetterv Környezettervezési Bt alapító tagja és tervezője, 2005 óta a Lépték Terv Tájépítész Iroda vezetőségi tagja.

Megvalósult tervezői munkájának magas színvonalát számtalan intézmény, kereskedelmi-, műemlék- és lakóépület kertje, valamint a nagyközönség számára tervezett parkjai példázzák. Munkái megalapozott szakmai tudását, a korszerű műszaki megoldások és új irányzatok iránti fogékonyságát, valamint a tájépítész szakma iránti elkötelezettségét bizonyítják. Hlatky Katalin munkája pl. a szegedi Glattfelder tér, a gazdagréti "Dzsungel könyve" játszótér, a kelenvölgyi Kéktó tér rendezése, a zuglói park-sétány, a Havashalom park környezetrendezése, az angyalföldi Hollán Ernő utca vagy a XVI. kerület, Sashalom városközpont. Ez utóbbi két munkáját a Magyar Urbanisztikai Társaság - ICOMOS KÖZTÉRMEGÚJÍTÁSI NÍVÓDÍJ dícsérő oklevéllel tüntette ki 2010-ben, illetve 2014-ben.

Számos egyéni és csoportos tervpályázaton sikerrel vett részt, tájépítészek, várostervezők és építészek értő társaként.

Tervezői munkája mellett évtizedek óta folyamatosan vesz részt a Kert- és Szabadtértervezési Tanszék felkérésére az oktatásban és a hallgatói tervezési gyakorlatok vezetésében.

 Több évtizedes szakmai munkájának eredménye a „Budapesti zöldkalauz” c. 2001-ben megjelent könyve, amely Radó Dezső méltatása szerint „minden e tárgyban eddig megjelent munkát meghaladó teljesítmény”. A több mint 300 parkot, fásított teret átfogó ismeretanyag teljes képet nyújt a főváros közkertjeiről, közhasznú zöldfelületeiről.

A munka folytatásaként fejlesztette ki a Lépték Terv Tájépítész Irodában a könyv bővített, interaktív internetes változatát, amely 2012 óta lehetővé teszi mindenki számára a közpark adatbázis frissítését, gazdagítását, és gyors, közvetlen hozzáférést biztosít szakemberek és laikusok számára egyaránt.

Komlósné Hlatky Katalin az Építész Kamara Tájépítészeti Tagozata és a Magyar Tájépítész Szövetség tagja-, és delegáltjaként is aktív képviselője a szakterületnek.

A fentiek alapján ítélte Komlósné Hlatky Katalinnak szakmai munkájának elismeréseként az Ormos Imre Érmet a Kar Tanácsa.

Bardóczi Sándor