Emberek/Portré

Kőhalom állott, most büszke vár – Rudolf Mihály DLA portréfilmje

2022.04.28. 14:07

Rudolf Mihály Ybl-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Magyar Építőművészek Szövetségének tagja. Munkássága eredményeként megújultak Észak-Kelet Magyarország olyan híres műemlékei, mint az egri Bazilika, a Miskolci Avasi és a Deszkatemplom vagy a készülő bodrogkeresztúri gótikus templom. Május elsején az M5 csatornán mutatják be portréfilmjét.

A fiatal építész egy évre akart csak Miskolcra menni, tanulni mesterei, Bodonyi Csaba és Ferenczy István mellett, aztán ottragadt, ott alapított maga is műtermet, családot. Munkássága nyomán új életre kelt Észak-Kelet Magyarország számos műemléke, mint pl. a miskolci Avasi templom, a tűzben leégett Deszkatemplom, a Belvárosi Református templom, a tolcsvai gótikus templom, a Szirmay-Waldblott kastély. Sárospatakon a Vártemplom, a Református templom, a Szent Erzsébet Ház. Bodrogkeresztúron a templomban a feltáró-rekonstrukciós munka közepén látjuk amint a falakból elővarázsolják a koragótikus múltat.

Az egri Bazilikát is csodálatos állványerdővel borították be, hogy újabb évtizedekre, évszázadokra fényeskedhessék. Diósgyőrben a Lovagi Tornák Tere zöldmezős beruházás történelmi háttérrel és ehhez a környezethez alkalmazkodik egy olaszos hangulatú magán-villája is. Legnépszerűbb – és legtöbbet vitatott - alkotása a Füzéri Élő-Vár, amely a vidék koronája, ahol a korhűen rekonstruált milliőben a látogatók visszarepülhetnek az időben. Rudolf Mihály DLA vállaltan regionalista építész, aki valóban tüzetesen ismeri a hely múltját és szellemét, amely épületeinek új fényt, új életet ad. Áldozatos munkával, magas minőségben, szervesen kötődve a hagyományokhoz, folytatja a régiségben fogant és virágzott, mára megkopott világ szellemi hagyatékát, folytatja a Teremtést.

Beszélgetőtárs, rendező, vágó, producer: Kovács László
Szerkesztő: Ágics Gitta
Operatőr: Rácz Balázs, Kovács László, Tudja Zsolt
Kreatív vágó: Lőrinczy Zoltán

A Magyar Művészeti Akadémia megbízásából, az MMA Kiadó megrendelésére készítette a Konkam Stúdió, 2020-ban.
hossza: 52 perc

ADÁS: Május 01. vasárnap, 14:55 M5 csatorna

Május 2. - Hétfő, 01:33 Duna World,  04:25 DUNA Televízió

Május 7. – Szombat, 07:55 M5 csatorna

Kiadta: Konkam Stúdió