Programok

Kockaház – kiállítás és kerekasztal-beszélgetés

2021.11.29. 10:49

A "Kockaház. A 20. század vidéki háztípusa" címmel nemrég megjelent, Tamáska Máté által szerkesztett kötethez kapcsolódóan december 10-én fotókiállítás nyílik a MÉSZ Kós Károly termében. A kiállításmegnyitót kerekasztal-beszélgetés kíséri, ahol Sári Zsolt, Szolnoki József és Wesselényi-Garay Andor beszélgetnek a 20. századi építészet- és társadalomtörténet e fontos fejezetéről. 

Kevés olyan háztípus létezik a mai Magyarországon, amelyről az átlagembernek és az építész szakmának is hasonlóan markáns véleménye alakult volna ki. A 20. század közepének kockaházait építésük idején szinte minden lehetséges értelmiségi fórumon élesen kritizálták, miközben a falusiak láthatóan kedvelték. Később a falusiak is elpártoltak tőle, a lakótelephez hasonló negatív felhanggal emlegették. Az utóbbi években azonban változóban van megítélése. Egy új kutató generáció kezdte felfedezni sajátos atmoszféráját, történeti szerepét, egyszerűségében rejlő esztétikai értékeit. Nem utolsó sorban ezek a házak megérettek a teljes műszaki felújításra, ami a tervezők és kivitelezők érdeklődését indokolja.

Látva az érdeklősét, a Magyar Nemzeti Levéltár és a Szentendrei Skanzen közös kutatási projektjének keretében az elmúlt években nagyszabású tudományos alapkutatás indult el. A Rendszerváltás Vidéken projekt kiemelt témája a kockaház jelenség. Az első tudományos eredményeket az idén ősszel megjelent, "Kockaház. A 20. század vidéki háztípusa" kötet foglalta össze (TérTár könyvsorozat 8.).

December 10-tól pedig a Magyar Építőművészek Szövetsége Kós Károly termében látható az a fotókiállítás, amely a "Magyarország 1985-ben", amatőr fotógyűjtemény anyagából válogat. A fotókat eredetileg a "Hazánk Felszabadításának" negyvenéves évfordulója apropóján lelkes amatőrök készítették, több száz települést bejárva. Léptékét és részletességét tekintve a nyolcvanas évek egyik legnagyobb, eddig nem publikált fotóanyagáról van szó, egy ős "street view" gyűjteményről.  Egyedülálló értéke, hogy szó szerint a kisember látszószögéből tárulkozik fel kistelepüléseink egykori állapota, beállítások és retusálások nélkül.

A kiállítás megnyitójához kapcsolódóan kerekasztal-beszélgetésre kerül sor, ahol az építészet, a művészettörténet, a néprajz és a társadalomtörtet szempontjait járják körbe a meghívott vendégek.  

Időpont és helyszín:
2021. december 10., péntek, 15:00
MÉSZ (Magyar Építőművészek Szövetsége, Budapest, Ötpacsirta u. 2) – Kós Károly terem

Köszöntőt mondanak:
Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója, Cseri Miklós, a Szentendrei Skanzen főigazgatója, Krizsán András, MÉSZ elnök

A kerekasztal beszélgetés résztvevői:
Sári Zsolt (Szentendrei Skanzen), Szolnoki József (Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Eger), Wesselényi-Garay Andor (Magyar Művészeti Akadémia):

Moderál:
Winkler Márk (Építészfórum).

A programot vezeti:
Tamáska Máté, a kiállítás kurátora.

Az esemény fb oldala:
KOCKAHÁZ – A vidék 20. századi háztípusa (kiállításmegnyitó, kerekasztal-beszélgetés, kötetbemutató) (facebook.com)

Egy korábbi kockaház válogatás a fotógyűjteményből megtekinthető itt:
Kockaházak - Fotók a rendszerváltás előtti Magyarország falvairól | Magyar Nemzeti Levéltár (gov.hu)

Az Építészfórum Kockaház tematikus hetének cikkeit itt találják:
Kádár-kocka tematikus hét