Helyek/Városépítészet

Kijöttek a Dürer Kert területére épülő beruházás látványtervei

2020.11.23. 13:53

Idén ősszel jött a hír, hogy a Keleti Blokknak és a Dürer Kertnek költöznie kell. A majd 4 hektáros részen iroda- és lakóingatlan beruházás veszi kezdetét, melyben az olasz Lissoni & Partners iroda is részt vesz.

A Dürer Park projekt néven futó beruházás az Ajtósi Dürer sor mentén húzódó mintegy 3, 7 hektáros területen valósul majd meg. A régi épületek bontása már elkezdődött az Ajtósi Dürer sor, a Zichy Géza utca, az Abonyi utca és a Szt. István Gimnázium által határolt telken. A beruházás első munkafázisában elbontják a hajdan Kádár János által használt uszodát, a régi könyvtárat, a rendezvényterem- és a konyha épületét, valamint a Professzorok házát is.

A fejlesztési területet 2018-ban vásárolta meg a Dürer Befektetési Kft., amely a beépítési koncepció kidolgozásába az ingatlanfejlesztő Property Market mellett a milánói és New York-i székhelyű, a volt Mahart-székház átalakítását is jegyző Lissoni & Partners Lissoni Casal Ribeiro divízióját is bevonták.

A fejlesztők által közzétett kommunikáció szerint már a kezdeti fázistól a legmodernebb fenntarthatósági szempontokkal számolnak a tervezés során, és a megőrzésre ítélt egykori Szent Szív zárdaépületet is a műemléki részletek szakszerű megóvása mellett újítanák fel.

Összesen két iroda- és három lakóépület jöhet majd létre kereskedelmi funkciókkal, a tervek szerint pedig a teljes projekt 2024-re készülhet el. Az első irodaház  építész tervezője az Avant-Garde Építész Stúdió lesz Kertész András Tibor DLA-val, és két tervező építész kollégájával, Pék Elemérrel és Tóth Tamással.