Közélet, hírek

Kiadvánnyal segíti a MOME Építészeti Intézete a felvételire készülőket

2023.03.30. 11:16

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem bemeneti követelményei eltérnek a legtöbb hazai egyetemétől, a felvételizők nem a középiskolai tanulmányaikkal és az érettségi vizsgával megszerzett pontokkal vesznek részt a felvételi eljárásban, hanem külön (többkörös) felvételi vizsgával lehet bekerülni. Az Építészeti Intézet által összeállított kiadvány az erre való felkészülésben hivatott segíteni a felvételi előtt álló középiskolásokat.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) 140 éves fennállása óta legfőbb értéke a világra nyitott szemlélete, melyben egyaránt helyet kap a hagyomány tisztelete, és a fejlődést kereső, azt előmozdító magatartás. A MOME meghatározó szerepet vállalt a magyarországi designélet kialakításában, és ma is megkerülhetetlen intézménye a hazai alkotói, tervezői kultúrának. Történetünk a hazai kulturális és művészeti élet egyik kiemelkedő képviselőjévé tette az egyetemet. A nálunk végzett hallgatók jelentős része kulcsszerepet tölt be a maga szakterületén; az egyetem pedig nemzetközi viszonylatban is csomópontot jelent a kreatív ipar képviselői számára.

Az Egyetem a design és az iparművészet több ágát lefedő képzéseket kínál hallgatói számára. Intézményünkben Design, Média, Elméleti és Építészeti Intézetek működnek. A MOME építészképzésének sajátossága, hogy kis létszámú évfolyamokon tanulnak a hallgatók, így fokozottabb figyelmet kap egy-egy hallgató fejlődése.

A művészeti szemlélet kiemelt elem a képzésben: a hagyományos rajzi és festészeti tudás több féléven keresztül történő fejlesztése erősíti hallgatóink vizuális kifejező képességét. Nagy szerepe van továbbá az anyagokkal való közvetlen kapcsolatnak, melyet többek között műhelygyakorlatokon és építőtáborok során gyakorolhatnak hallgatóink.

A MOME bemeneti követelményei ezzel együtt eltérnek a legtöbb magyarországi egyetemétől. A felvételizők nem a középiskolai tanulmányaikkal és az érettségi vizsgával megszerzett pontokkal vesznek részt a felvételi eljárásban, hanem az egyetem minden szakára külön (többkörös) felvételi vizsgával lehet bekerülni.

Mivel ezek a megmérettetések különböznek a hagyományos vizsgafeladatoktól, így az átlagosnál nagyobb rajzi, konstrukciós és logikai felkészültségre van szükség megoldásukhoz. Ezen képességek fejleszthetők hasonló feladatok gyakorlása révén. Ezen gyakorló munka segítésére, támogatására született meg a MOME Építészeti Intézete által az Építőművész BA felvételi feladatok retrospektív válogatása című kötet. A feladatgyűjteményt online formában is elérhetővé tette az Intézet annak érdekében, hogy minél több felkészülésben lévő diákhoz eljuthasson. A gyűjtemény az ISSUU oldalán érhető el az alábbi linken keresztül: MOME Építőművészet BA - felvételi feladatok retrospektív válogatása by Moholy-Nagy Művészeti Egyetem - Issuu

Sikeres felkészülést és kitartást kívánunk minden felvételizőnek!

MOME Építészeti Intézet