Közélet, hírek

Kezdődik a rekonstrukció: eredeti állapotában építik újjá a József főhercegi palotát

2021.07.19. 10:11

Az épület, amit 1968-ban felrobbantottak, majd elbontottak, külsejében hűen követi majd Korb Flóris és Giergl Kálmán terveit, belsőépítészeti, épületgépészeti és üzemeltetési szempontból ugyanakkor modern megoldásokat alkalmaznak. 

Megkezdődik a József főhercegi palota rekonstrukciója - olvasható a Nemzeti Hauszmann Program közösségi oldalán. Ahogy írják, a Magyar Királyi Honvédség egykori főparancsnoka, Habsburg-Lotaringiai József Károly főherceg a korábbi, XVIII. század végén épült ún. Teleki-palotát 1902-ben Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján historizáló stílusban építtette át a Szent György téren. Az épület az 1945-ös ostrom idején súlyos, de nem végzetes sérüléseket szenvedett, megmenthető lett volna. Rekonstrukciója helyett 1951-ben munkásszállót alakítottak ki benne, ezután elhanyagolták, végül 1968-ban felrobbantották, majd elbontották. Azóta a telek beépítetlenül, a látogatók elől elzárva áll.

Most a Nemzeti Hauszmann Program keretében eredeti állapotában építik újjá a palotát, a hozzá tartozó, neoreneszánsz stílusban épült egykori istállóval és a palotakerttel. Az épület külseje hűen követi majd a Korb-Giergl páros terveit, belsőépítészeti, épületgépészeti és üzemeltetési szempontból ugyanakkor modern megoldásokat alkalmaznak. A kert összeköttetésben áll majd az alatta elhelyezkedő, középkori zsidó rituális fürdővel, a Mikvével, amely lépcsőn és lifttel egyaránt megközelíthető lesz. A kertből a látogatók a szintén újjáépülő Ybl-lépcsőn lesétálhatnak majd a következő években megújuló Nyugati kertekbe is. Az építkezés részeként a Palota úton megépül a mintegy 300 autónak helyet biztosító Várgarázs III., ami a tervek szerint segít a környék parkolási problémáinak enyhítésében, és lehetővé teszi, hogy a budai Vár autóforgalma a jövőben csökkenjen.

A munkálatok ideje alatt a Szent György utca Tabán felőli oldalát le kell zárni a gyalogosforgalom elől, az esetleges további korlátozásokról folyamatos tájékoztatást ígérnek.