Épülettervek/Hallgatói terv

Jó kis hely — Közösségi és Szociális Központ az Orczy negyedben

2019.09.12. 05:00

Józsefváros elmaradottságának problémája már a második világháború előtt is jelen volt. Mára több integrált városfejlesztési terv is született a kerület egyes negyedeire. 2016-ban jött létre a Magdolna-Orczy Városrehabilitációs Program, melynek fő célja az épületállomány megújítása, élhetőbb környezet mellett a lakosok munkaerőpiaci reintegrációja. Ez a tény ihlette Szikora Nóra diplomamunkáját, egy közösségi és szociális központ megalkotását az Orczy Negyed területére. 

 

A tervezési terület a Ludovika Campus fejlesztés és az Orczy-program határán helyezkedik el. Köztes helyzete a fejlesztési programok eltérő irányultságából adódik. Az épület keretes kialakítása illeszkedik a környező beépítéshez, az udvar körül elhelyezkedő tömeg intimitást ad a belső térnek. A meglévő északi, klasszicista lakóépület udvara vizuálisan kapcsolódik a belső kerthez, de fizikailag elhatárolódik tőle. A két utcát összekötő közterület fellazítja a sűrű beépítést, gyalogosan összekapcsolva a Campus területét a negyed belsejével.

Az itt megjelenő növényzet a zöld belső udvarok kiterjesztése. Az épület belső kertje napközben szabadon átjárható tér, a földszinten két megnyitással. Az épület az eltérő funkcióknak megfelelően különböző magasságú tömegekből áll. Az összefüggő földszinti rész felett a tömegek járható tetőkkel különülnek el egymástól. Az alacsonyabb déli közösségi tér a belső kert benapozásának kezdvez.

 

 

Közösségi terek

A környező épületekre jellemző funkciók szerinti tagoltság jelenik meg a tervben: a földszinten a vendéglátó és kereskedelmi egységek, felette lakások találhatók. A Ludovika felől kialakítottam egy étkezdét. A közelben számos oktatási és egészségügyi intézmény működik, amivel ez a funkció összekapcsolható. Ugyanúgy kiszolgálja a Füvészkert és a Ludovika park látogatóit, mint a helyi lakosokat. Az étkezde biztosítja a terület bekapcsolódását a város vérkeringésébe.

Az étkezdéhez kapcsolódik egy közösségi- és tankonyha, melyet az itt élők mellett a környék lakói is használhatnak szervezett keretek között. A főzés iránt érdeklődők főzőtanfolyamokon és különböző programokon vehetnek részt. A tér alkalmas gyermektáborok idején étkezésre, valamint nagyobb családok közös főzésére.

 

Az étkezdét a közösségi konyhával a belső kert köti össze. A létrehozott vertikális konyhakert terményei alapanyagul szolgálhatnak a főzések során. Az itt termesztett növényeket a szociális lakásokban élő családok gondozzák, és ezeket saját fogyasztásra is felhasználhatják. A belső kert lugasszerű kialakítása megjelenik a gyalogos használatú közterületen is.

A Dugonics utca felől kialakított temperált piactér főként raktározásra szolgál, rossz idő esetén kereskedelmi funkciót tölt be. A közterület különböző rendezvények mellett alkalmas termelői piac tartására, ahol a környékbeli lakosok árusíthatják saját termékeiket.

 

 

Közösségi-fejlesztő tér

Tervemben egy olyan szociális intézmény létrehozása volt a cél, ahol a közösségi élet mellett fontos szerepet kap a tanítás. Ez magában foglalja a gyermekek és családjuk fenntartható, egészséges életre nevelését, tehetséggondozását, munkaerőpiaci felzárkóztatását. A földszinten található ennek a közösségi funkciónak a fogadótere és egy ehhez kapcsolódó gyermekmegőrző. Az emeleten egy szabadon alakítható, összefüggő teret terveztem. A terek mobilitása alkalmas a különféle programok és foglalkozások együttélésére. Fontos, hogy a gyerekek és a fiatalok minőségi szabadidős tevékenységek mellett itt tanácsadáshoz, fejlesztő-felzárkóztató programokhoz jussanak.

Emellett – az Orczy–programból kiindulva - a felnőttek is munkaerőpiaci és életviteli tanácsadáson, továbbképzéseken vehetnek részt. Védőnői, pszichológiai, logopédiai ellátásra alkalmas terek is kialakíthatók. A közösségi tér a járható tetőkön keresztül érhető az itt lakók számára. 

 

Szociális lakások

A szociális funkcióból kiindulva az épületben kialakítottam szociális lakásokat a rossz életkörülmények között élő és hajléktalanság szélén álló, rászoruló családok számára. A Lélek-Programhoz hasonlóan az itt lakók segítséget kapnak az újrakezdéshez: munkavállalási tanácsadáson, különböző közösségi programokon vehetnek részt, bekapcsolódhatnak a közösségi kert termelő folyamatába. A munkaerőpiacra való visszatérés és megfelelő életminőség biztosítása után önkormányzati lakásokba költöznek át, ahol tovább folytathatják életüket. A lakások minimális mérete az átmeneti otthonoknak megfelelő, szabadon alakítható a családok nagyságához igazítva. A konyha kis mérete elősegíti a közösségi konyha használatát. A szociális lakások családok, fiatal házasok és egyedülálló anyák számára érhető el.

  

Homlokzat

A földszint és a felsőbb szintek eltérő funkciója kivetül a homlokzatra is. A szellősebb, nagyobb belmagasságú közösségi terek ellentétben állnak a zárt lakótömbökkel. A földszint átláthatósága miatt nagy üvegfelületeket alakítottam ki. Ezeken keresztül vizuálisan is kapcsolatban maradhatunk a belső kerttel. Ezek előtt – az árnyékolás és az értékvédelem miatt – a nyílászáró felső alumínium keretezésében rácsos árnyékoló redőny található. Hasonló az emeleti közösségi tér nyíláskialakítása is, de itt a nyíláskeretezés elvékonyodik.


A belső udvar növényzete megjelenik a nyugati homlokzatokon. A nyílászárók előtti lugas nyáron árnyékot ad, emellett fedett-nyitott teret alkot. A lakások árnyékolását sínes árnyékolórendszer biztosítja. Az egy lakáshoz tartozó nyílásokat egy keret fogja közre, benne mintázott alumínium lamellákkal. A perforáció a kertből merít ihletet. A mintázat visszaköszön a közösségi kert kapuin, valamint a földszinti nyílásbélleteken. A homlokzat vakolt felület, az ablakok sávjában textúrált vakolattal kialakítva. Ez a horizontális tagolás a környező klasszicista épületek megjelenéséhez igazodik.

 

Szikora Nóra Zsuzsanna


Források

  • Józsefváros Kerületi Építési Szabályzata- Örökségvédelmi hatástanulmány 2018.
  • Borsos Melinda Mária DLA értekezése- Társadalmi szempontok Budapest Városrehabilitációs Modelljeiben
  • jozsefvaros.hu

 


Szerk.: Pleskovics Viola