Nézőpontok/Kritika

Jánossy György építőművész - 1923-1998

2001.11.13. 13:53

A könyvről, ami Hübner Teodóra tipográfus és Hajdú József fotográfus gyönyörű munkája, most csak annyit: kötelező olvasmány.

Szerkesztette: Ferkai András
Kiadja: 6BT Kiadó, Budapest
A könyv szerkesztője: Hübner Teodóra

Az egyik menekülési lehetőség a könyv, oda még beköltözhet az építő-művészet, amikor valós méretű modellezésére egyre kisebb az esély. Főleg mifelénk, mostanság, amikor a hangadók csak magukat és udvaroncaikat látják szívesen a pályán. (És persze a nyomtatás sem a legjobb menedék, hiszen annyi a szenny és a trágya, hogy alig lehet közte gyöngyre lelni.) Igen sok ilyen könyvre és ilyen könyvbemutatóra lenne szükség, mint ami legutóbb a MÉSZ-ben volt április 23-án, Szent György nap előestéjén. Addig amíg ilyen események vannak, nincs olyan baromi nagy baj, mert a fiatalok így biztosan találkoznak az értékekkel.

Persze tudom, Ő éppen a fiatalok számára nehezen pótolható: Jánossy György tanár is volt, igazi professzor és igazi gondolkodó. Ha megszólalt, már az első mondatnál lehetett érezni, hogy mennyire tudatosan beszél, az első pillanattól kirajzolódott gondolatainak íve, biztosak lehettünk benne, hogy szinte katarzist érezhetünk majd, ha mondanója végére ér.

De tett nagyon pontos, érzékletes megjegyzéseket is. Jól emlékszem, hogy mint a tervpályázat MÉSZ zsűrorainak opponense, mennyire árnyaltan mondta el lesújtó véleményét az 1989. évi Nemzeti Színház tervpályázatról. Nem kímélte sem a győztest, sem a szakmai körökben sokkal jobbnak tartott második helyezettet. Majd az est végén, beszélgetés közben tett még egy megjegyzést a tervre, ami az egyik volt a harmadik díjasok közül: "heavy-metal-t játszik a Várban". Szédületes volt. Leginkább Turányi Gábor tudja mostanság megidézni Őt, ami nem csoda, hiszen irigylésre méltóan sokat tanárkodott Jánossy mesterrel a Főiskolán. Remekül meg is jelenítette a népes közönséget vonzó könyvbemutatón, ahol remek kis alkalmi prózát olvasott föl, és hangulatos friss diákat vetített magáról a kötetről. A remekbe szabott könyv szerkesztője, Ferkai András is vetített mondandója végén, mégpedig szép képeket két Jánossy-házról, a gödöllői víztoronyról és a lakóházról a Bástyasétányon. Sőt, a végén még ott hallhattuk-láthattuk Jánossy Györgyöt is, amikor "kikacsintott" ránk Osskó Judit 1995-ös tévéportréjából.

A könyvről, ami Hübner Teodóra tipográfus és Hajdú József fotográfus gyönyörű munkája, most csak annyit: kötelező olvasmány.

Vy