Épületek/Középület

Információ-hullám – IT-Campus Paderbornban

2020.07.13. 07:48

Jövőorientált, modern építészet és ergonomikus munkahely. Ferdinánd Árpád és csapata egy IT cég számára tervezett irodát, amely koncepciója az információ áramlását vizualizálja: az épület tetőformája lefagyasztva interpretálja ennek a hullámterjedésnek egy szekvenciáját.

Paderborn Kelet-Vesztfália legrégibb városa, mely már a 8. században jelentős közlekedési csomópont volt. 777-ben Nagy Károly vezetésével a Reichstag itt tartotta első ülését. A város Kelet-Vesztfália szellemi és kulturális központja, és mindmáig a főként mezőgazdasági jellegű környék gazdasági és bevásárló központja is. (Wikipédia).

Megbízásunkat az Argali Real Estate GmbH-tól kaptuk egy IT-cég új központja létrehozására, mely Sandebeckből, egy kis faluból költözik a városba. Ez a Lira-Service GmbH. A cégek IT kiszolgálása világszerte egyre fontosabb stratégiai jelentőséggel bír. A számítástechnikai szakemberekkel szemben állított követelmények a fokozódó digitalizáció és a 4.0-ás ipar („okos gyár",  „intelligens gyár") miatt egyre nőnek. Ezzel együtt növekszik az IT-s munkahelyekkel szembeni elvárás is a szektorban dolgozók részéről. Ez a projekt megpróbál a legújabb elvárásoknak is megfelelni.

Ebből az elképzelésből kiindulva választott a megbízó helyszínt, mely a jövőorientált vállalkozásnak fenntartható megoldásokat egyedi modern építészettel kombinálva jó minőségű ergonomikus munkahelyeket hoz létre, ezzel biztosítva a hosszú távú növekedést és a kollégák céghez való lojalitását.

A tervezési program szerint a számítástechnikai rendszergazda és fejlesztő központnak 75 fő munkavégzését kell biztosítani alapvetően egyterű irodában. További 75 munkahely kialakítása szükséges hasonló profilú bérkő(k) számára. Kiegészítésül recepciómentes automatizált előcsarnokot kértek 4 külsős tárgyalóval, egy, a dolgozók számára fenntartott multifunkcionális előadótermet/kantint, IT-s kollégáknak játszószobát (nem gyermekmegőrző!) a kreativitásuk szintentartására. A munkaállomások az ún. „clean desk policy" elvén működnek: nincsenek személyhez kötődő asztalok, a nap végén mindig mindent el kell pakolni a személyes tárgyak őrzésére szolgáló névre szóló zárható szekrényekbe.

A feladat megoldására egyszerű képlet mentén került sor: két teljesen egyforma hosszanti irodaszárny készült egymáshoz képest eltolva. Közéjük került a közösen használt tereket befogadó ellipszis kontúrba szerkesztett központi tömeg: pincében szervertermek, raktárak, gépészet, földszinten előcsarnok, tárgyalók, kantin+konyha, játékszoba, tetőn szellőzőgépház. Voltaképpen egy aszimmetrikus, ezért pszeudo-„cour d´honneur" fogadja érkezéskor a látogatót. 

Az épület különleges ismertetőjegye az oldalszárnyak hullámformájú tetőzete, mely azonos ritmusban ismétlődő, egymás mellé sorolt hajlított rétegelt ragasztott fatartókból készült. Szokatlan feladat egyszintes irodaházat tervezni és az egyterű elrendezés lehetőséget biztosított egy szokatlan tetőforma alkalmazására, mely nem öncélú, hanem vizuálisan változatossá teszi a belső irodavilágot és jót tesz a teremakusztikának is. Tényleg csak azoknak, akik mindenbe szeretnek valamit belelátni: az információ nem más mint hullám, továbbítása elektromágneses jelek sorozataként valósul meg. Az épület tetőformája lefagyasztva interpretálja ennek a hullámterjedésnek egy szekvenciáját.

A tervezés 2018 februárjában kezdődött, az építési engedélyt szeptemberre sikerült megszerezni, az első kapavágásra az év november elején került sor. A beköltözés 2020 áprilisában, a számítástechnikai rendszerek élesztésével egyidejűleg történt.

Ferdinánd Árpád