Közélet, hírek

Iroda- és parkolóház épülhet a Barba Negra helyén, a Rákóczi hídnál

2022.04.09. 15:13

A beruházás megvalósulásával a szórakozóhely megszűnik - áll az előzetes vizsgálati dokumentációban, amiben részletesen írnak a projektről. A hétemeletes irodaházat a Duna felőli oldalon építik fel, benne nagyméretű, egyterű irodákkal és étteremmel, a közel 500 férőhelyes parkolóházat pedig a hídlehajtó kanyarulatához tervezik.

Iroda- és parkolóház épülhet a Rákóczi híd budai hídfőjénél, ahol most a Barba Negra nevű szabadtéri szórakozóhely található. A Pest Megyei Kormányhivatal a napokban indította meg az építtető Budai Zöldsarok Kft. kérelmére a beruházásra vonatkozó környezetvédelmi hatósági eljárást, ehhez kapcsolódóan készült el az előzetes vizsgálati dokumentáció is, amiben részletesen írnak a projektről. A beruházást a tervezés jelenlegi fázisában rendelkezésre álló vázlattervek, műszaki leírások alapján mutatják be; mint jelzik, az előzetes vizsgálat lefolytatása után még előfordulhatnak kismértékű változások, ezek azonban nem érintik többek között az épület funkcióját és az épület városképbe illesztését sem. A terveket az A4 studio jegyzi.

A pontos helyszín a XI. kerületi Pázmány Péter sétány 4082/4-es helyrajzi számú, nagyjából 6820 négyzetméternyi területe. A tervezett létesítményben többféle funkció kap helyet: a Duna felőli oldalról egy "irodaház jellegű" épületet húznak fel, amiben nagyméretű, egyterű irodák és kiszolgáló helyiségek, továbbá éttermi szolgáltatás is lesz. A parkolóházat az irodaház mögötti oldalon, a hídlehajtó kanyarulatában építik, az irodaház és étterem parkolását, illetve a környező területek parkolásának elősegítését szolgálja majd.A területen jelenleg is működik a népszerű szórakozóhely, színpadokkal, kiszolgáló épületekkel, amelyek mindegyike ideiglenes, acélvázas, sátor- és pavilonjellegű, valamint konténerépítmény, így a bontási munkálatok nem lesznek jelentősek - írják a dokumentációban. A Neumann János utca 2. alatti helyszínen a Barba Negra a beruházás megvalósulásával így megszűnik. Frissítés (2022. 04. 10.): Cikkünk megjelenését követően a szórakozóhely közösségi oldalán közölte, hogy új helyszínre költöznek. 

A leendő irodaház bejárata a Pázmány Péter sétány felől, a parkolóház bejárata a lehajtó felől nyílik majd, közvetlen összeköttetésben lesznek egymással. A parkolóháznak két bejárata lesz, hogy minden érkezési irányból, a pesti és a budai oldalról is be lehessen hajtani.

Az irodaházban az alsó szinteken az éttermi, konyhai és egyéb kiszolgáló helyiségek kapnak helyet, az irodákat a 3-7. emeletig, összesen 5 szinten alakítják ki. Jellemzően egyterűek lesznek, 100 fő körüli befogadóképességgel. A parkolóházat a földszint és a 4. emeleti rész közötti emeletrészeken alakítják ki, így közel 500 parkolóhelyet tud biztosítani a létesítmény. Ezek nagyjából fele alkalmas lesz elektromos autók töltésére is.

A beruházás két ütemben valósulhat meg: először a Duna felé eső irodaházat és a mögötte hozzákapcsolódó parkolóház felét, majd a parkolóház második felét építhetik fel. A kivitelezés várható időtartama 18 hónap, az építkezést 2022 4. negyedévében tervezik elkezdeni.A telek két területfelhasználási részre van osztva, melyekre az építési helyen belül eltérő beépítési magasságú szabály érvényes. A Pázmány Péter sétány felőli, intézményi rendeltetések elhelyezésére alkalmas oldalon a beépítési magassági szabály 30 métert ír elő, míg a lehajtó felőli oldalon, ahol a közlekedési rendeltetések helyezhetők el, a beépítési magasság 12 méter. A két területen elhelyezkedő, eltérő funkciókat tartalmazó épület megengedett össz. épületmagassága 12-15 méter közé korlátozott. A telket csak terepszint fölött, az építési helyen belül építik be 73,15%-os beépítettséggel.

A magassági értékek különbsége determinálja a létesítmény tömegképzését is. Az irodaépület tömegét leegyszerűsítve egy "lábakra állított üvegkockaként" jellemzik, amit a parkolóház áttört, perforált lemezburkolatos, horizontális hasábja ellenpontoz. Az is kiderül, hogy a létesítmény "megjelenését a Duna-part és annak mikroklímája inspirálta. Az a vízió, hogy a folyó és a körülötte különböző időjárási körülmények között megjelenő pára meghatározó eleme a környezetnek. Így az épületnek fehér ködszerű burkot képzeltünk el, mely különbözőképpen jelenik meg az irodaházon és a parkolóházon."

A nagy intenzitás (80%-os maximális beépíthetőség) miatt a telken viszonylag kis zöldfelületet alakítanak ki, a minimális zöldfelület előírt mértéke 15%. A legjelentősebb egybefüggő, tájépítészetileg kialakított felület az irodaépület előtti rész, valamint a bejárat előtere, ide a tervek szerint egy nagyméretű fát telepítenek. Zöldtetőket nem terveznek az épületre.

A terület jelenlegi besorolása K-Közl-XI, vagyis a közösségi közlekedési rendszer területigényes létesítményeinek elhelyezésére szolgáló terület. Mint a dokumentációban megjegyzik, "a tervezett beruházás az érvényes rendezési tervvel jelen pillanatban nincs teljes mértékben összhangban", ugyanakkor a helyi építési szabályzat módosítására irányuló rendezési kérelmet az építtető már benyújtotta az illetékes önkormányzat felé.