Emberek/Interjú

Interjú Huw Roberts-szel, a Graphisoft vezérigazgatójával

2022.08.18. 16:01

A Graphisoft 40 éves évfordulója alkalmából Huw Roberts-szel, a cég amerikai származású ügyvezető igazgatójával beszélgettünk. Szóba került életútja, a Graphisoft fejlődésének fő irányvonalai, az éghajlatváltozás és saját SoundCloudja is.


Építészfórum: Először is, tudna mondani pár szót magáról, hogy megismerjék olvasóink?

Huw Roberts: Az Amerikai Egyesült Államokban születtem, walesi bevándorló szülők gyermekeként, és sokáig építészmérnökként dolgoztam. Családi házaktól kezdve az egyetemi épületekig mindent terveztem. Végül a kórháztervezés lett a szakterületem. És miközben építészként kórházakat terveztem, két dolgot nagyon élveztem: egyrészt, hogy ezek az épületek nyilvánvalóan nagy hatással vannak az emberek életére, másrészt pedig összetett problémákat kell megoldani a tervezésüknél. És amikor megpróbáltam megoldani ezeket a problémákat, a legújabb technológiákat és a számítástechnikát akartam alkalmazni. Így hát képeztem magam a programozás és a szoftverek terén, és ezeket alkalmaztam az általam és a csapatom által tervezett épületekben. Bizonyos értelemben még érdekesebbé vált számomra, hogy hogyan tudom segíteni az épületek életre keltésének szoftveres folyamatát. Az Amerikai Egyesült Államok Építészeti Technológiai Tanácsának elnökeként az Egyesült Államokból és a világ minden tájáról érkező építészekkel találkoztam. Aztán az építészek nevében elkezdtem kapcsolatba lépni a szoftveriparral, hogy elmondjam, mit kívánnak a tervezők. Erre ők azt mondták: miért nem állok át és mutatom meg, hogyan kell csinálni? Így aztán átkerültem a szoftveriparba, és azt hiszem 1998-ban váltottam át az építészeti tervezőszoftverek tervezésére és a csapatvezetésre. Aztán az iparág üzleti stratégiai oldalára kerültem, majd lehetőségem nyílt arra, hogy a Graphisofthoz jöjjek, és szeretek itt lenni.

ÉF: A Graphisoft vezérigazgatója immár három és fél éve. Mik voltak a fő induló céljai, amikor megkapta a pozíciót, és hogyan halad ezekkel?

HR: Az Archicad nagyszerű szoftver, a felhasználói szeretik, és nagyon jól illeszkedik ahhoz, amivel az építészek nap mint nap foglalkoznak. Úgy gondolom, hogy a vállalat azért vált világelsővé, mert a szoftvere nagyszerű. De ez nem elég. A világ gyorsan változik, és rengeteg új kérdés merül fel, amelyek kihívásokat és lehetőségeket jelentenek az építészek és az épületek számára. Vezetőként célom, hogy a Graphisoft legújabb technológiai megoldásaival az AEC iparág még több tagját, úgymint a szakági mérnököket és kivitelezőket, közös platformra hozza. Ez elősegítheti az üzleti növekedést, ami biztosítja számunkra a szükséges forrásokat ahhoz, hogy innovációba és a kreativitásba fektessünk. Tehát átalakulást hajtunk végre ezeken a területeken, hogy felkészüljünk a növekedésre, hogy felkészüljünk a szélesebb közönség kiszolgálására. Ez jól halad. Erős növekedésben vagyunk. Nagyon jól átvészeltük a pandémiát is.

ÉF: Említette, hogy minden egyre bonyolultabbá válik. A sok válság, a járvány, a háború és így tovább. Sokan beszélnek arról, hogy globális recesszió közeleg. Arra lennék kíváncsi, hogy mit gondol erről? Vannak ennek jelei a nyugati piacon, vagy vannak konkrét jelei a magyar piacon? És hogyan terveznek reagálni, ha bekövetkezik?

HR: Globális vállalatként általában látjuk a trendeket és a helyzeteket, amelyek a világ minden táján jellemzőek. Ami most szokatlan, az az, hogy mindezek a témák nagymértékű változékonyságot és hektikusságot mutatnak. Az infláció, az energiaköltségek, az ellátási láncok elakadása, a hibrid munka hatása és a pandémia miatt kialakuló nehézségekre folyamatosan válaszokat kell adni. Mi itt Magyarországon jelenleg jó helyzetben vagyunk, de ez nem mindenhol van így. És ki tudja, mi következik?  De úgy gondolom, hogy amikor kihívásokkal szembesülünk, akkor fel kell nőni ezekhez, és megoldást kell találni rá. Az építészet és az épületek esetében például a fenntarthatóság, az éghajlatváltozásra való reagálás és a szén-dioxid-kibocsátás kérdései már évtizedek óta témák az iparágban, de az átállás nem igazán haladt olyan ütemben, ahogyan kellett volna. Számos kormányzat kialakított adókedvezményeket és programokat erre, és vannak olyan épületminősítések, mint pl. a LEED, a BREEAM, amelyek ösztönzik a fenntarthatóságra való törekvést. Ma már szinte senki sem tagadja, hogy az éghajlatváltozás valós és azonnali reakciót kíván. A válság és az energiaárak mellett lehetetlen tovább színlelni. Ez egy valódi, azonnali probléma.

ÉF: Hogy érzi magát Magyarországon? Vannak-e tapasztalatai hazai építészekkel kapcsolatban?

HR: Évtizedek óta foglalkozom az építészethez kapcsolódó globális üzletekkel, valamint szoftverekkel, és bejártam a világot. És az egyik dolog, amit mindig is szerettem, hogy az emberek és a kultúra bizonyos aspektusai mindenhol ugyanazok. Minden szülő jobb világot akar a gyerekeinek. Mindenki lehetőséget akar arra, hogy kiteljesedjen és szeretve legyen. És mindenhol vannak közös emberi igazságok. De aztán látni, hogy ezek hogyan érvényesülnek a kultúrában, a személyiségben, a társadalmi gyakorlatban és bármi másban. Csodálatos dolog megtapasztalni, elmenni és megnézni, hogy milyen ez Japánban és milyen Magyarországon. Nagyon élveztem, hogy megismerhettem a magyar kultúra egyes aspektusait. Nagyon szeretek itt élni.

ÉF: A cég Magyarországon indult, de a Nemetschek Group része, amely német, Ön pedig az Egyesült Államokból származik. Tehát több kultúra van a cégen belül. Biztos vagyok benne, hogy ez sok nemzetközi cégnél hasonlóan van, de talán ez a fajta kulturális keveredés a vezető részlegben előnyökkel vagy hátrányokkal járhat. Mi a véleménye?

HR: Igen, ez így igaz. Magyar alapításúak vagyunk, és magyar gyökerekkel rendelkezünk. Itt van a központunk, és erre büszkék vagyunk. A fejlesztés nagy részét itt végezzük, és azt hiszem, ez nagy erősség. Mindazonáltal igaza van abban, hogy globális vállalat vagyunk, és kulturálisan is nagyon hiszünk abban, hogy a sokszínűség erősség, mert különböző nézőpontokat, különböző kontextusokat, különböző háttereket és tapasztalatokat hoz. Nem szeretem leegyszerűsíteni a dolgokat, de Magyarországon nagyszerűek a műszaki tehetségek, az oktatás, a mérnöki és természettudományok szempontjából, és ez fantasztikus adottság. Vannak azonban más szempontok, a „soft skillek", amelyekben Magyarország nem rendelkezik megfelelő készségekkel, tapasztalattal vagy környezettel, míg a világ más részei igen. Így ezek összefogása valóban erősítheti a céljaink elérését.

ÉF: BIM: Engem különösen érdekel az, amit OPEN BIM-nek neveznek. Mesélne egy kicsit arról, hogy mi is az OPEN BIM, és miért támogatják valójában a CLOSED BIM-el szemben?

HR: A BIM-ben az összes követelményt, korlátozást és lehetőséget rögzítjük. Ez az információ kölcsönhatásba kerül a másoktól – mérnököktől, vállalkozóktól és mindenki mástól – származó információkkal. Ezek a tervezői és kivitelezői csapat információi. És számos különböző szoftvergyártó sokféle eszköze létezik, amelyek ezt kezelik, és képesek ezt kiterjeszteni és felhasználni. Ennek nyitottnak kell lennie, és a jövőre nézve is biztosítania kell, hogy minden érintett számára elérhető legyen, ne legyen korlátozva egy zárt rendszer vagy folyamat által. Hiszen a korábbi épületből származó visszajelzések alapján tehetik a tervezők még jobbá az újabbakat. Tehát mi tényleg hiszünk abban, hogy ez a nyitott megközelítés rugalmasságot biztosít a fogyasztóink számára. Mindig is hittünk ebben a filozófiában, és a Nemetschek Group is. Egyértelmű előnye, hogy a szoftverünk nagyon jól együttműködik szinte minden más programmal.

ÉF: A legutolsó kérdésem kicsit személyesebb. Mik a fő érdeklődési körei és hobbijai? Azért is kérdezem, mert természetesen az interjú előtt rákerestem a nevére, és találtam egy SoundCloud profilt…

HR: Az elsőszámú hobbim a jégkorong, és nemrég pont találtam egy csapatot Magyarországon, akikkel játszhattam. Aztán sajnos jött a covid, de valószínűleg rövidesen újrakezdem. A munkám miatt utazom, de élvezem is, és mindig szeretek kapcsolódni a helyi kultúrához. Szóval amikor új helyre megyek, próbálok időt szánni arra, hogy felfedezzem a környéket, és távolabb menjek a turistaövezetektől. És aztán a zene… Mindig is szerettem a zenét. Gitározom, egy kicsit játszom billentyűsön, és más hangszereken is, saját szórakoztatásomra. Nem fogok koncertet adni a Puskás Arénában, mint nemrég a Pearl Jam, de jó móka. Hiszek abban, hogy ha egyszer van agyunk, vannak érzelmeink, van lehetőségünk felfedezni dolgokat, akkor erre mindig törekednünk kell.

 

Szerk: Winkler Márk