Programok

Indul a séta: újra Budapesten az AA Visiting School

2019.08.02. 13:30

Idén is „szokatlan sétára” invitál az Architectural Association Budapesten: augusztus 2-11. között tíznapos műhelymunkát, nyilvános előadásokat és kiértékeléseket rendez a nyári iskola.

A kritikus gondolkodásra oktató, formabontó módszereiről ismert Architectural Association Építészeti Iskola (AA) évtizedes hagyományokkal bír a külső helyszínre kihelyezett, rövidtávú intenzív tematikus képzés terén. Budapestre először 2018-ban jutott el az AADoreen Bernath és Pei Yong építészek vezetésével, témaként a város sétálhatóságát választva. Ezt a diákok sokszínűen közelítették meg: akadt, aki a hétköznapi gyalogos mozgását vizsgálta, más a város tereiben megjelenő, mozgó objektekre fókuszált, de akadt olyan is, aki új tárgyakkal próbálta ösztökélni az intenzívebb városhasználatot.

Az AA Budapest Visiting School programjában a 2018-as workshopvezetők, Harikleia Karamali és Nick Green mellett először vesz részt és vezet önálló kurzust Aude-Line Dulière belga építész, a Harvard University Graduate School of Design 2018-as Wheelwright-díjának kitüntetettje. A Harvardon diplomázott Dulière a kortárs filmes építészet, a díszlettervezés és az ezzel kapcsolatos innováció elismert kutatója, a British Film Design Guild tagja.
Míg a tavaly készült mozgó installáció, a „Walker”, azaz „Sétáló” különféle beavatkozásokat tett lehetővé a városi térben, idén a műhelymunka egy olyan városi „walking set”, azaz a „sétálókészlet” lehetőségeit vizsgálja, amely stratégiai módon rögzíti, megjeleníti és módosítja a mindennap használt tereket, illetve azok értelmezését. Ahogyan a Walker egy járókelő módosított és megnövelt verziójának tekinthető, a Sétálókészlet egyszerre építkezhet az emberi mozgás, például egy véletlenül elkapott gyalogos vagy egy tudatosan megjelenő munkás/előadóművész motívumaiból, illetve a városi környezet mozgással járó változásából, ciklikus fizikai átalakulásából. Az olyan építészeti elemek, mint egy bejárat vagy egy homlokzat, is képesek a „sétára” és e célból kisajátíthatóak, a fizikai anyagok mozgathatóak és újrahasznosíthatóak, de akár a város különböző nézetei, jelenetei, perspektívái is konstrukcióként átvehetőek, sokszorosíthatóak, szerkeszthetőek és ötvözhetőek. A Sétálókészlet a város fizikai és pszichikai változásának tanújele és reagense.

A 2019-ben második alkalommal megrendezett AA Visiting School Budapest tíznapos eseménysorozat, egész napos workshopokkal, nyilvános előadásokkal és kerekasztalokkal, köztes és záró értékelésekkel, aktív részvételre alapozó építőmunkával, kísérletekkel és a Sétálót élővé tevő készlet-alkalmazásokkal. A workshop nyilvános kiértékeléssel zárul a Deák Ferenc téren augusztus 10-én, amelyet a MÉSZ-székház Kós Károly termében rendezett bemutató követ majd.

Architectural Association Budapest Visiting School – Nyilvános programok

2019. augusztus 2-11. (A programok minden esetben angol nyelven zajlanak.)

Budapest as Walking Sets – előadások és kerekasztal

2019. aug. 2. 18:00, FUGA Budapesti Építészeti Központ, V. Petőfi Sándor u. 2.

Előadások:

Aude-Line DulièreCrafted Images: Materials, Means And Meanings In The Construction of Movie Sets

Alföldi GyörgyTemporary Spaces Of The City

Rajk LászlóInteroperability Of Public Sphere

Csóka Attila Róbert – Smiló Dávid – Molnár Szabolcs (Paradigma Ariadné): Moving Without Traveling: Physical And Mental Re-calibration Of Stubborn Urban Conditions

Kovács DánielDID CITY: A Quick Dive Into The Personalities Of Budapest

Kerekasztal-beszélgetés az előadók részvételével, moderátor: Doreen Bernath és Pei Yong

Nyilvános prezentáció – A workshop köztes értékelése

2019. aug. 6. 10:00, Műegyetem K épület

Kiállításmegnyitó, I. rész – Performatív értékelés

2019. aug. 10. 16:30, Deák Ferenc tér

Kiállításmegnyitó, II. rész – Kiállítás és koccintás

2019. aug. 10. 19:00, MÉSZ-székház, VIII. Ötpacsirta u. 2.