Közélet, hírek

Ideiglenes védelem a Roma Parlamentnek

2008.09.04. 09:05

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal augusztus 29-én ideiglenes műemléki védelem alá helyezte a Roma Parlament (Tavaszmező utca) és a József utcai Műteremház épületét.
Korábban beszámoltunk róla, hogy a Tavaszmező utca 6. száma alatti, a Roma Parlamentnek is helyet adó épületet lebontásra ítélte a józsefvárosi önkormányzat.


A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal augusztus 29-én ideiglenes műemléki védelem alá helyezte a Roma Parlament (VIII. Tavaszmező utca 6.) és a József utcai Műteremház épületét.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a Tavaszmező utca 6. száma alatti, a Roma Parlamentnek is helyet adó épületet lebontásra ítélte a józsefvárosi önkormányzat. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal sajtófőnöke, Róna Katalin, az Építészfórumnak megerősítette a hírt, miszerint a veszélyben lévő Roma Parlament és a József utcai Műteremház is ideiglenes védelmet kapott.

„A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Közép-magyarországi Irodája 2008. augusztus 29-én ideiglenes műemléki védelem alá helyezte a Budapest VIII. Tavaszmező utca 6. sz. és József utca 37. sz. alatti épületet.” – tudtuk meg Róna Katalintól. Ezzel egy időben, a KÖH megkezdte az ingatlanok védetté nyilvánítását előkészítő tudományos eljárást. Az ideiglenes védelem a határozat kézhezvételétől kezdve egy évig áll fenn, és indokolt esetben legfeljebb további egy évre meghosszabbítható. Az ideiglenes védelem alatt álló épületek tekintetében a KÖH Közép-magyarországi Iroda gyakorolja az építésügyi hatósági jogkört.