Épülettervek/Középület

Iciri-piciri bölcsőde Leányfalun

2022.06.01. 07:50

Leányfalu Nagyközség Önkormányzata a település kisgyermekei számára új Bölcsődét létesít az év folyamán pályázati forrásoknak köszönhetően. A hamarosan megszülető új épületet a Hilani Műhely Kft. tervei szerint valósítják meg.

Leányfalu Önkormányzata 2021-ben határozta el, hogy a szükséges forrás megpályázásával új bölcsődét kíván létesíteni a településen. A terv egy kétcsoportos intézmény kialakítása volt, amelynek elkészítésével a Hilani Műhely Kft.-t bízták meg. A munka első fázisa a pontos tervezési program kidolgozása, valamint a helyszín kijelölése volt.

Első lépésben az Önkormányzat megvásárolt egy frekventált, településközponti helyen lévő saroktelket, amely Leányfalu főbb intézményeinek (oktatási intézmények, református templom, múzeum) környezetében fekszik.  Az érintett telek a Móricz-villa szomszédságában található, sőt, mi több: a telket az író unokája kínálta eladásra a település számára, aki jelenleg is a régi családi birtok egyik házában él. A tervezés helyén áll továbbá egy idős jegenye is, amelyet a híres író ültetett. Ennek a fának a megőrzése és fókuszba helyezése a később megszülető terv egyik alapvetése volt. Az intézmény névadása egyben tisztelgés a terület egykori gazdája előtt.

Következő lépésben a pontos tervezési program kidolgozása történt meg, amely végül tartalmazott két csoportszobát, a szükséges kiszolgáló helyiségeket, egy melegítő konyhai egységet, irodákat, további gyermekmegőrző helyiségeket és az üzemeltetéshez szükséges további tereket. Az épület belső helyiségein túl gondoskodni kellett a szabványnak megfelelő játszóudvar és teraszok kialakításáról is.

Az építészeti koncepciót az érintett településrészre jellemző környezeti tényezők határozták meg. A község főutcájára jellemző kisebb, nyeregtetős épületek, valamint a lankás domboldali jelleg intenzív, dús növényzettel együtt alkotják a terület fő karakterét. Az épület így a dombba simuló zöldtető alatt kap helyet, melyet több, kisebb magastetős tömeg bont meg. A funkcionálisan együttműködő helyiségeket egyben tartva, azokat egymástól tiszta közlekedési határvonalakkal szeparálva alakul ki a ház funkciókapcsolati rendszere. A funkcióegységek egy-egy magastetős tömegben kapnak helyet, melyet alárendelt funkciójú terek és közlekedők kötnek össze – a zöldtetővel fedve. Így jönnek létre a kiemelt ,,házikókban" a csoportszobák, a gyermekfelügyeleti helyiségek, valamint a konyhai blokk és az irodai blokk. Az utcák és a domboldal szabálytalanságát követve ezek az egységek bár rendszerben, de egymáshoz képest szöget bezáróan lettek elhelyezve.

Ahogyan az épület tömegformálását a településkép egyszerű jellemzői határozzák meg, ugyanúgy a külső megjelenésében is az egyszerű eszközök alkalmazása, játéka jelenik meg. Cél volt a hagyományos és természetes felületek ritmusos, harmonikus felhasználása. A homlokzatok a magastetős kubusok esetében fehér, vakolt felületekkel vannak ellátva, amelyen egy-két kiemelt ablak szálcement táblával hangsúlyozott megjelenést kap, ami egy erőteljesebb keretként jelenik meg. A változatos méretű, játékosan elhelyezett nyílászárók egyedi arculatot kölcsönöznek az épületnek. A zöldtetővel fedett épületrészek belső terekkel vagy kültéri teraszok formájában körülölelik a magastetős szakaszokat. Ez esetben a homlokzat a kiemelt ablakkeretekkel megegyező szálcement borítást kap, valamint a teraszok esetén sorolt fa oszlopok jelennek meg a lemezvégek alátámasztásaként és finom térelhatárolásként. Az egyszerű, természetességet sugárzó felületekhez igazodva a magastetők héjalása natúr cserépfedéssel történik. A zöldtetőn pedig biodiverz összetételű növénytakaró kap helyet, mely egyrészt kvázi önfenntartó működésével, másrészt változatosan virágzó, folyamatosan formálódó képével járul hozzá az épület karakteréhez.

A kültéri elemek közül meghatározó a csoportszobákhoz kapcsolódó, árnyékolással ellátott játszóterasz, mely a zöldtető konzolos megnyújtásaival, valamint az azok közé elhelyezett állítható árnyékolóval alakul ki. A kertépítészeti koncepció részeként létrejönnek ülő felülettel ellátott alacsonyabb támfalak, melyek a játszóteraszon is helyet kapnak, valamint az épület bejáratainak környezetében is elhelyezésre kerültek. A gyermekek számára kialakított udvaron szaladgálásra, motorozásra alkalmas, színes útvonalak és közöttük kialakított játszó szigetek jelennek meg. A belsőépítészeti koncepció lényege a napfényes, világos belső terek ötvözése színekkel, a kisgyermeki világra jellemző figurális mintázatokkal.

Az épület megjelenése és karaktere jól reflektál a móriczi gyerekversekben fellelhető játékos egyszerűségre.

Hilani Műhely Kft.

Szerk.: Hulesch Máté