Épületek/Lakóépület

...háztól az erdőt - Kolozsvár mellett

2011.05.24. 13:35

Kolozsvár közelében, a város déli részén található a bükki erdő. Az ingatlanpiac rohamos fejlődése és a zöldövezetek hiánya az utóbbi években radikális változásokhoz vezetett, a Bükk is veszélybe került. Erre a helyszínre kapott megbízást Tulogdy László és Tóthfalusi Gábor, hogy házat tervezzenek egy fiatal, energikus párnak.

Kolozsvár közelében, a város déli részén található a bükki erdő, amely immár hagyományos kirándulóhelynek számít a lakosság körében. Húsz évvel ezelőtt itt nem volt más, csak néhány hétvégi ház, kemping és az erdő.

 

 

 

 

 

 
 
 
 

 

Az ingatlanpiac rohamos fejlődése és a zöldövezetek hiánya az utóbbi években radikális változásokhoz vezetett, az egyetlen remény így a Bükk megmentésére annak a Natura 2000 elnevezésű ökológiai hálózatba történő bevezetése maradt. A jelenlegi helyzetben irodánk azt a megrendelést kapta, hogy egy 441 négyzetméteres, 3,5 méter lejtésű  telekre olyan fiatal, energikus párnak tervezzen házat, akiknek fontosabb a természet közelében élni, mint a város nyújtotta kényelemben.

 

 

 

Az épület szerkesztését két, anyagában is különböző tömeg áthatása határozta meg. A sarokrészt a vízszintes vonalak nyugodtsága jellemzi, amit a szerkezeti elemek és építőanyagok hű bemutatásával értünk el. Ez a tömeg a ház éjszakai funkcióit foglalja magába, azaz két szinten a két hálószobát, a lépcsőt, két fürdőszobát és a hőközpontot.

 

 

 

A terepet a nappali zóna dinamikus, növekvő vonala követi. A masszív kőfalakkal körülvett belső nincs felosztva, a nappali és a konyha egy helyiséget képez, mely a déli fekvésű, fedett teraszra nyílik. Ebben a térben a keskeny, vízszintes vagy függőleges nyílások teremtenek vizuális kapcsolatot a természettel, a közeli erdővel.

Tulogdy László


Kőház a Bükkben - Kolozsvár

tervezők: Tulogdy László, Tóthfalusi Gábor
szakági tervezők:
statika: Makkay Dorottya, Csáki Romeó
gépészet: Marian Aurelian, Biris Paul  
generáltervező: Tektum Arhitectura & Arta - Kolozsvár

tervezés éve: 2008
kivitelezés éve: 2008-2010
bruttó szintterület: 91,10 m2
szintterületi mutató: 153,3 m2
telek: 441 m2