Nézőpontok/Vélemény

Háztáji művészet

2010.07.28. 10:23

Hiába na, megint itt a fesztivál! Hát persze, a Művészetek Völgye, immár a huszadik.
Helyszíni tudósító: Krizsán András Pula főépítésze

El sem hisszük! – nézünk egymásra, mikor három év után újra találkozunk a tomboló nyár árnyas szőlőlugasa alatt. Te is, te is ?… - csodálkozunk egymásra – De jó, hogy itt vagy! Nem is változtál! Kortyolunk egyet a mentalevéllel, zöldcitrommal ízesített hűs limonádéból és húzódunk beljebb a vastag kőfalú építménybe. Meghatódva, mert a Völgy, a Művészetek porondja, Pula, Vigántpetend, Kapolcs, Monostorapáti, Taliándörögd, Öcs, újra itt van mesebeli kanyargó utcácskáival, hófehér homlokzataival, utcára néző apró ablakaival, hunyorgó szempárjaival, traktorzúgással, napraforgótáblákkal, legelőkkel, az Eger patak csobogó hűs vizével, újra a régi. Itt van Márta Pista, Galkó Balázs meghatódva, hümmögve, időnként elérzékenyülve.

 

 
 

 

Várakozás, izgalom mindenkiben. Akarják a Völgyet és mi is akarjuk, hogy az ünnep újra eljöjjön hozzánk. Itt van Palya Bea lüktető csiki-csuki csiga indulójával egyenest a „Déli Palya-udvarból”, Novák Péter cilinderben, és ha nem tévedek képviselők, (volt) miniszterek, és jelenlegi politikusok rövidnadrágban, pólóban. Mögöttük felsorakozva az érintett polgármesterek, Margit néni, Mészáros Feri, Kertész Lajos…de nincs már itt Tóni bácsi és Kiss János bácsi. Itt van minden törzs-völgylakó, motorral, hátizsákkal, papucsban, kétrészes fürdőruhában, babakocsival, vagy öreg Volkswagennel. És itt van „Lóci” - tudod a „Genius” - itt tanyázik minden kőrakásban, léckerítésben, malomkerékben és ledőlt kéményfejezetben, kastélyban, padláson, udvaron, nagypincében vagy kispincében. Kissé átváltozva, bolondosan, megújulva, hisz ne feledjük, hogy „Lóci” nem állandó és megingathatatlan, hanem velünk együtt él, és ábrándozik, lélegzik, sóhajt és nevet, fárad és ünnepel és máris minden megváltozott.

 

 

 

Mindenütt, képek, szobrok, hegedűszó, muzsika, kürtöskalács illat, bögrék, fazekak, csengettyűszó, kendőlobogtatás, és díszmenet. Bármilyen szabad, és határtalan képzeletünk, nehezen alkothatunk összefüggő, egységes képet erről a változatosságról. Pirosló jó kedv, kiglancolt porták, zászlók és festmények, különleges formák amerre csak nézünk. Alighanem most valóban minden emberben, madárban, fűszálban és hulló körtében, kicsiny lélekként ott parázslik a Dél géniusza, ahogy Mesterünk is látni vélte. Felsorolni is nehéz lenne a hat falu és Nagyvázsony program özönét.

 

 

 

Tájszínezés padlásról-padlásra, EtnoMozi, HiperLove 15up!, Natur Jurta, romkoncert és völgymise, Duma-völgy és Humor-vár, Porondszínház és reggeli tánc, hogy te is megtudd, miért jobb a Wanna be startin’ somethin’ egy pohár kávénál. Megint jön a beregszászi színház, de lesz Besh o droM, Söndörgő, Boban i Marko Markovic, Lajkó Félix és a Csík zenekar. Itt lesz Shakespeare Szentivánéji álomja, a Szevasz Színház Mátyás királya a Klastrom színpadon és Szigligeti Ede Liliomfija a Gástya árokban. Buzogánydobálás, melodráma, prücsökmuzsika minden sarkon és udvarban. Mosolygós öreg nénik csóválják fejüket a kapukban. Hiába na, megint itt a fesztivál! Hát persze, a Művészetek Völgye, immár a huszadik.

Helyszíni tudósító: Krizsán András Pula főépítésze