Épületek/Lakóépület

Ház a szakadék szélén

2013.01.28. 14:38

Minden adott volt Budapest II. kerületében egy izgalmas építészeti feladathoz: páratlan kilátást nyújtó, ám kicsi telek egy felhagyott kőfejtő tetején, extrém sportokat űző, bátor megrendelők és szoros, baráti-rokoni kapcsolat a tervezőkkel. Az együttműködés eredményeként megvalósult, „testre szabott” házat Turányi Bence mutatja be.

A helyszín páratlan lehetőségeket tartogató, de egyben nagy bátorságot igénylő terület. Egy régi kőfejtő tetején, 30 méteres szakadék szélén meghúzódó zsebkendőnyi vízszintes telek, amelynek geotechnikai okokból csak a felső része beépíthető, de ahonnan egész Máriaremete belátható. Talán a környék legjobb – de biztosan legizgalmasabb – telke...

Az építtető gyerekkori barátom, akivel lassan 25 éve jól ismerjük egymást. Ráadásul több éves kivitelezői-fejlesztői tapasztalattal rendelkezik, és feleségével együtt az extrém sportok (kite, hegymászás) profi művelője. Minden adott volt tehát egy nem mindennapi kalandhoz: a bátor megrendelő, a jó tervezési program, a kivételes telek. A belsőépítész, Láng Imola „civilben“ az építtető húga, már a kezdetektől fogva maximális fordulatszámon csatlakozott rá a tervezési folyamatra, és lett az együttműködés katalizátora. A megvalósult ház 100%-ban „testre szabott“: legalább annyira tükrözi a benne lakó fiatal házaspár életmódját és szemléletét, az építtető kreativitását, mint az építészek gondolatait.

Az alkotás, a megvalósulás folyamata az elfogulatlanság, a lazaság és a célszerűség izgalmas ötvözete volt. Gyakori vendégként azóta is nyomon követhetem a házban zajló életet, és azt tapasztalom, hogy sikerült olyan teret alkotnunk, ami mindennap új élményekkel, izgalmakkal, és nyitottsággal gazdagítja a benne lakók életét.

Turányi Bence