Közélet, hírek

Hat szint, félmillió kötet: átadták Oslo új központi könyvtárát

2020.06.30. 11:51

A Deichman Bjørvika könyvtár hat szinten majd félmillió kötettel várja az olvasókat – de ki lehet benne próbálni a zongorázást, a 3D-nyomtatást és a varrást is. „A könyvtár a demokrácia és a kultúra sziklaágyazata. A könyvtár a csendszoba és a társadalmi kirekesztés ellenszere" – mondta a megnyitó alkalmával az intézmény igazgatója, Knut Skansen.

Haakon norvég királyi herceg, Marianne Borgen, Oslo polgármestere, Raymond Johansen kormányzó főpolgármester és Mariann Hansen kultúráért felelős alpolgármester, valamint a maximálisan egyszerre befogadható háromezer helyett kétszáz szerencsés vendég jelenlétében nyitott meg a Deichman Bjørvika 2020. június 18-án. Bár a járványhelyzet most limitálta a kapacitást, a norvég főváros legújabb könyvtára nagyratörő célokkal bír: évente kétmillió látogatót várnak. 

Az eredeti tervek szerint március 28-án nyitott volna meg az új intézmény, de a két héttel korábban elrendelt, általános veszélyhelyzet miatt ezt egészen június közepéig halasztották. A tervezett évi kétmillió látogató a korábbi, hammersborgi helyszínhez képest ötszörös emelkedést jelent. Egyelőre maximum ezer főt engednek be egyszerre az épületbe; ha elmúlik a fenyegetettség, ez a háromszorosára nő. 

A könyvtár a Snøhetta világhírű operaházának közvetlen szomszédságában emelkedik, egy háztömbnyire a központi pályaudvartól – ezt Raymond Johansen ki is emelte beszédében. „Az új Deichman könyvtár Oslo legjobb telkeinek egyikén épült, ez pedig azt mutatja, hogy ennek a városban a kultúra a prioritása. Az emberek a prioritása, és az, hogy olyan helyeket teremtsünk, amelyek nyitottak mindenki számára" – húzta alá a megnyitón a főpolgármester. Knut Skansen, a könyvtár igazgatója hozzátette: „A könyvtár vakcina a város egyik legnagyobb kihívása: a magányosság ellen. Ez a gyerekek, a felnőttek, a kelet, a nyugat könyvtára – Oslo könyvtára."

A Deichmanske bibliotek, azaz a Deichman-könyvtárak Oslo nyilvános könyvtárhálózatát jelentik, amelyet 1785-ben alapított Carl Deichman üzletember 7500 kötetes adományával. A hálózat jelenleg 22 egységből áll, amelyből a most átadott Deichman Bjørvika messze a legnagyobb.

A hatszintes, 13 500 négyzetméteres épületben mintegy 450 ezer könyv érhető el, de működik benne külön gyerekrészleg játszószobákkal, vetítőterem, stúdiók, zene- és varrószoba, sőt, aki akarja, a 3D-nyomtatást vagy a podcast-készítést is kipróbálhatja. 

Az épület terveit a 2009-ben megnyert, nemzetközi pályázat nyomán a LundHagem és az Atelier Oslo építészirodák konzorciuma készítette; a belsőépítészetért a Scenario felelt. A pályázati program nyomán a felfedezés, az állandó kíváncsiság téri megfelelőjét keresték. A viszonylag kisméretű telek miatt az épület két helyen is konzolosan kinyúlik az alaptömegből: az első emelet kelet felé, az utcára, a negyedik emelet pedig egy kis teresedésnek biztosít védettséget. A tömeget három fénykút töri át, a három bejárathoz irányítva a természetes fényt. 

Az épület két újonnan készült, helyspecifikus műalkotásnak is helyet ad. Lars Ø Ramberg Brainstorm című munkája 400 méternyi, kézzel hajlított neoncsőből álló, színes labirintus a központi tér felett. Az amerikai absztrakt szobrász, Martin Puryear hétméteres gránitszobra a bejárattól nem messze, kültéren áll.

A könyvtár minden nap 8 és 22 óra között tart nyitva, a könyveket pedig egy automatán keresztül a nap bármely időpontjában vissza lehet adni.