Közélet, hírek

Hamarosan elkezdődhet a Szeleta park látogatóközpont építése Miskolcon

2021.11.04. 16:43

A Bükk keleti kapujánál, a Herman Ottó Emlékpark helyén épül fel a létesítmény, amelyet a Narmer Építészeti Stúdió tervezett az ősrégészeti lelőhelyre és a hegység természeti kincseire alapozva. 

Elhelyezték a Bükki Nemzeti Park leendő Szeleta park látogatóközpontjának alapkövét Miskolcon. A Bükk keleti kapujában megépülő létesítmény a Széchenyi 2020 program keretében, 2,2 milliárd forintos uniós és állami támogatásból valósul meg az MTI híradása szerint.

Szinay Attila, a minisztérium közigazgatási államtitkára elmondta, hogy bár 2017-ben jelentették be a projekt indítását, forráshiány miatt ez csak most kezdődhet el. Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója mérföldkőnek nevezte a beruházást a 45 éve alapított nemzeti park életében, mert a központ átadása után a természet védelméért folytatott munkát, a Bükk különleges geológiai sokszínűségét, vízrajzát, gazdag kulturális örökségét interaktív módon, élményszerűen tudják majd bemutatni. Ahogy mondta, a látogatóközpont egyszerre szolgálja a természetvédelmi ismeretterjesztést, a "játszva-szórakozva tanulást" és egy Európában egyedülálló őskori kultúra színvonalas bemutatását. Helyet kap benne A bükki barlangok évezredes titkai - Az ősember természete című kiállítás, ehhez kapcsolódva a Bükk-hegység természeti és kulturális örökséggyűjteményét és az ősemberbarlangok élményszerű bemutatását szolgáló attrakció-együttes.A Bükkben több mint 1300 barlang található, ezek közül 54 fokozottan védett, 46 barlangból pedig régészeti anyagok kerültek elő, az egyik legfontosabb "ősember-barlang" a Szeleta. Erre az ősrégészeti lelőhelyre és a Bükk természeti kincseire alapozva tervezték meg a látogatóközpontot, amely a tervek szerint a jövő év végére készül el.

A BNPI honlapján korábban azt írták: a projekt megvalósulásának helyszíne Miskolc belterületének nyugati, a hegységbe benyúló csúcsában helyezkedik el, a Bükk észak-keleti lábánál, a hegységből előtörő Szinva-patak bal partján, a Miskolc-Eger közötti közforgalmú út ölelésében. A fejlesztéssel érintett Miskolc 31329/3 helyrajzi számú, több mint 23 ezer m2 területű ingatlan a nemzeti park védett területének határán található, ott, ahol a városi lakókörnyezet domináns tájképi váltással érintkezik a Bükk hegység természeti környezetével. Ezen az ingatlanon, a Herman Ottó emlékpark területén korábban egy társadalmi összefogással épült, látogatókat is kiszolgáló organikus stílusú építmény állt, egy időközben jelentős mértékben leégett gombavizsgáló-kiállító épülettel együtt. Az építmények elavulása következtében azonban az emlékpark már nem volt képes a látogatókat kiszolgálni.

A látogatóközpontot (és az épület elkészülte után megvalósítandó interaktív kiállítást is) a Narmer Építészeti Stúdió tervezte, ahogy honlapjukon szerepel, 2016 és 2018 között.A munkáról így írtak: "Fontosnak tartottuk az ikonikus, de mégis mértéktartó, az adott helyből eredeztethető és »megjegyezhető« épület tervezését. Jóllehet számos megnyitást terveztünk az épületre, ugyanakkor a fő funkciók elhelyezését tekintve inkább introvertált karakterű a szerkesztés. A falszerkezete föld-beton karakterű, speciális betonkéreg, a meghatározó látványelem az épület külső és belső falain megjelenő, ráadásul a valós földtani rétegződést mintegy kondenzáltan megjelenítő rétegsor rögtön a Bükk geológiai jellegzetességeire utal, alapvetésként jeleníti meg azt az épület léptékében. A tetőfelépítmények üvegezett additív tömegei  kristályszerűek, amelyek a bükki mészkő fő alkotóelemeit is sejtetik."