Közélet, hírek

Hamarosan bezár a Gellért Szálló, teljes felújítás vár az épületre

2021.10.22. 17:11

A Danubius Hotels december elsejével búcsúzik az épülettől, amelyet az eredeti külső megtartása mellett ötcsillagos szállodaként működtet majd az új tulajdonos, az ingatlanbefektető Indotek Csoport.

 

Decemberben bezár a Gellért Szálló, amelynek műemléki védelem alatt álló épülete hamarosan nagy volumenű felújítás elé néz. Jelenlegi üzemeltetője, a Danubius Hotels 2019-ben kötött megállapodást a magyar ingatlan-befektető Indotek Csoporttal az eladásáról. A cél az volt, hogy olyan befektetőt találjanak, aki lehetővé teszi, hogy a történelmi jelentőségű, patinás épület újra elfoglalhassa méltó helyét Budapest luxusszállodái között.

Az Indotek Group a hotel megvásárlásakor azt közölte, hogy teljes rekonstrukciót kíván végrehajtani a létesítményben, az eredeti külső megtartása mellett az épületet ötcsillagos szállodaként a minőségi turizmus szolgálatába kívánja állítani. A felek 2019 júniusában, a szerződéskötéskor megállapodtak, hogy a Danubius Hotels üzemelteti a szállodát az ezt követő években, az átépítés tervezési szakaszában, illetve az engedélyezési eljárás befejezéséig. Ez a szakasz zárult most le. 

A Danubius Hotels a 40 éves közös múltra tekintettel a következő hetekre búcsúkampányt szervezett, amelynek részeként Gellért nosztalgia ételek, épületséták és fényfestés is várja az érdeklődőket. A részletes programról a szálloda honlapján lehet tájékozódni. „Az utolsó 6 hét következik, amikor a Danubius Hotel Gellértet még abban a formájában és hangulatában láthatjuk, ahogyan megismertük. (...) Aki a szállodaiparban dolgozik, tudja, hogy minden egyes szállodának megvan a maga varázsa. A Gellértre ez különösen igaz" – mondta el Kovács Balázs, a Danubius Hotels vezérigazgatója.

A Gellért Szálló centenáriumának alkalmából 2018-ben Gellért 100 címmel jelent meg könyv, amelyet Saly Noémi írt, erről és a hozzá kapcsolódó tárlatról ebben a cikkünkben írtunk, felelevenítve egyebek mellett azt is, hogy a magyar szecesszió kimagasló épületére kiírt tervpályázaton a zsűri nem tudott dönteni két nyertes terv között. Az egyik Sterk Izidoré, a másik Sebestyén Artúr és Hegedűs Ármin közös munkája, de mindkettő annyira tetszett a döntnököknek, hogy megkérték őket, dolgozzák össze ötleteiket. Az 1905-ben kiírt pályázatból 1909-re lettek kiviteli tervek, az 1911-ben megkezdett építkezésből pedig – a háború miatt – csak 1918-ra lett végre kész épület, amelyet a második világháború alaposan megtépázott. Az ostrom alatt hadikórház üzemelt a pincében, a hotel Duna menti részét teljesen szétlőtték, ugyanakkor nagyon hamar új életre kelt, már 1946-ban – igaz, csak ötven szobával – megnyílt és ismét üzemelt.

Forrás: sajtóközlemény