Épülettervek/Hallgatói terv

Hajósi rendezvényház – Rittgasszer Ákos diplomaterve

2021.09.22. 07:55

Hajós városa mellett található Európa legnagyobb egybefüggő pincefaluja, ami az elmúlt években egyre népszerűbb turisztikai célponttá vált. Az így kialakult ígényekre reagál Rittgasszer Ákos diplomaterve, melynek fő célkitűzése a falu házaihoz való formai illeszkedés. 

 

Helyszín-kapcsolat:

Diplomatervem helyszínéül a Hajósi pincefalut választottam. Szüleim a környéken nőttek fel és ahogyan nekik is sok emlékük fűződik a településhez, úgy szerencsésen nekem is megadatott a lehetőség, hogy sok időt tölthettem a Pincefaluban és környékén.

A Hajósi pincefalu a Hajós-Bajai borvidéken fekszik Dél-Magyarországon, melyet 1700-as években alapítottak Hajós város mellett. Az 1980-as évektől kezdve minden évben megrendezésre kerül az Orbán-napi ünnepség, amely egyre nagyobb látogató tömegnek biztosít kikapcsolódási lehetőséget egy hosszúhétvégére. A környéken fejlődő borászatoknak, túralehetőségeknek és a változatos programoknak köszönhetően a Pincefalu közkedvelt célpont a turisták számára. A nyári időszakban rendszeresen szervezett Nyitott-Pincék eseménysorozat is egyre több embert csábít le a borvidék nyugodt csöndes környezetébe a nyüzsgő nagyvárosokból.

Tervezési program:

A települést legfőbbképpen aprócska présházak alkotják, amelyek a domboldalak leejtőit színesítik. Az évek során egyre több présház lett felújítva, átalakítva, de sajnos ezen épületek mérete és kialakítása nem feltétlen alkalmas közepes-nagy létszámú események megtartására, amire viszont a növekvő turizmus miatt egyre nagyobb szükség lenne.

Ezen a problémafelvetésen elindulva kezdtem el gondolkozni és alkalmas helyszínt keresni. A helyszín választásakor fontos szempont volt, hogy a meglévő meghitt településképbe a lehető legkisebb beavatkozást tegyem, és az épületem felhasználói a legnyugodtabb körülmények között élvezhessék a település gyönyörű környezetét és panorámáját.

Ezen elvárásaim miatt a település központja mögött található völgy (Rövid utca) végét választottam, ahol az utolsó telek jelenleg is beépítetlen.

Koncepció:

A helyszín adottságait és településképét legnagyobb mértékben szerettem volna kihasználni és tiszteletben tartani. A tervezett épületem léptéke a funkciója miatt sokkal nagyobb, mint az utcát és települést alkotó présházak. Azért, hogy az utcaképet legkevésbé módosítsam, az épületemet két traktusra bontottam.
Az épület fogadórészét egy, az utcában is fellelhető tömegű és formájú „Présház" alkotja, ehhez kapcsolódik a domboldalba helyezett rendezvénytereket és pincéket magába foglaló blokk.

A „Fogadó"-blokk földszintje helyet biztosít a megérkezésre, bejelentkezésre. Az emeleten egy klubhelyiség lett kialakítva, mely a környező települések kisebb létszámú összejöveteleinek is helyet adhat, de egy családos rendezvény során a gyerekek is felvonulhatnak akár, hogy nyugodtabb körülmények között játszhassanak.

A „Rendezvény"-blokk a nagyobb léptékű tereknek ad otthont, miközben a domboldalba simulva elrejti azok méreteit, így jobban idomulva a település látképébe. Ez a blokk helyet biztosit két rendezvénytérnek, pincéknek, tálalókonyhának, mosdóknak és egy átriumnak is. A föld alá helyezett helyiségeknek a természetes bevilágítását a nagy nyitható panorámára néző üvegfelületek, az átrium és a tetőbevilágítók biztosítják. A rendezvénytér teteje zöldtető és teraszként üzemel, melynek megközelítése az átriumon vagy a lépcsőházon keresztül történhet. A nyári túlmelegedés ellen tolható árnyékolók és az előtetők biztosítanak védelmet.

Anyaghasználat:

Anyagválasztáskor törekedtem helyi újrahasznosított építőanyagokat választani a fentarthatóság miatt. Az épület homlokzata simított mészvakolat a környező pincékhez hasonlóan. Tetejét újrahasznosított sötét hódfarkú cserép fedi. Az árnyékolók karbonizált fából készülnek. A külső teraszburkolat WPC. A belső burkolatok bontott tégla, beton és vakolt fal.

Az épület élete:

Az épület tervezése és előtanulmányának elkészítése során törekedtem, hogy megvalósítható és fentartható legyen. A többnapos rendezvényekhez a szállást a környező panziók, átalakított Présház-apartmanok biztosítják. A legnagyobb rendezvénytér pult része mobilis, ezáltal bármikor elmozdítható, ha szükséges, mondjuk egy táncház szervezése esetén. Az épület előtti rétrészen – ami ideiglenes sátrakkal fedetté is tehető a nyári hónapokban – akár szabadtéri eseményeket is lehet tartani (esküvő, népzene est, kézművesvásár. Elképzeléseim szerint nem mindig van kiadva a hely, ezért kialakítása során törekedtem arra, hogy időszakosan kávézóként is üzemelhessen, amit a közelben élők, turisták és túrázok vehetnek igénybe. Ez biztosítaná a folyamatos működést és fenntartást az évek elteltével is.

Rittgasszer Ákos

Szerk.: Winkler Márk