Design/Formatervezés

Fonttapéta, lipcsei labirintus, 3D-furnér: Magyar Formatervezési Díj 2019

2019.10.25. 18:01

A Hagyományok Házában, a Studio Nomad installációjában mutatják be a Magyar Formatervezési Díj 2019-es díjazottjait. Az október 3-i díjátadóval (és persze a Design Management Díj átadásával) hivatalosan is elindult a Design Hét. Bár a Formatervezési Díjon nincs építészeti kategória, idén a szakmába vágó munka is szerepel a díjazottak között.

„Kaptunk egy e-mailt azzal a tárggyal, hogy »Nem aludtam éjszaka«. Először azt hittük, hogy spam” – meséli Valicsek Éva és Valicsek Ildikó az első kapcsolatfelvételt a legendás holland tapétagyártóval, az NLXL-lel. Mint kiderült, a márka alapítója és tulajdonosa rátalált a Valicsek-testvérek Instagram-oldalára (Éva, Ildikó), és annak böngészésével töltötte az éjszakát. Ezt követte az e-mail, majd a megbízás arra a Layers tapétára, amely immár a Magyar Formatervezési Díjat is meghozta a tervezőknek.

Éva és Ildikó a MOME-s diplomázás óta fejleszti tovább az Overlap rétegezhető mintarendszert, amely 2014-ben már hozott nekik egy Formatervezési Díjat. A legkülönfélébb módokon alkalmazható fontrendszer megjelent már illusztrációként, könyvborítón, jelenleg pedig a padlóburkolatként való alkalmazáson dolgoznak, illetve egy saját online fontáruházat fejlesztenek hozzá. Az NLXL számára tervezett tapétájuk pedig Milánóban is nagy sikert aratott – olyannyira, hogy az azóta két újabbra is megrendelést kaptak. Ez a hármas kapta meg idén a Magyar Formatervezési Díjat, termék kategóriában megosztva. 

Szintén termék kategóriában díjazták idén a Frigate székcsaládot, a Plydesign legújabb bútorkollekcióját. A tervező, Kerékgyártó András szerint a Plydesign története egészen sajátos, hiszen gyakorlatilag az alapítástól hangsúlyos szerepet kap a design a termékfejlesztésben. Így Babits Tamás tulajdonos és András, a bútorok tervezője egymástól és közösen sajátították el a cég- és márkaépítés nem éppen egyszerű, eltérő tudásmechanizmusait. Andrásnak sem ez az első Formatervezési Díja, a Plydesign számára viszont fontos előrelépés a szélesebb piacra fejlesztett, a falábas immár rakásolható, illetve görgős változatban is kapható Frigate.

Az idei kiállításon a vizuális kommunikáció kategóriában egy, korábban az Építészfórumon is bemutatott projektet díjaztak: a 2017-es Lipcsei könyvvásár magyar pavilonját, a Lead82 alkotócsoport (Salát Zalán Péter, Sztranyák Gergely, Sztranyák Zsófia és Zilahi Péter) munkáját. Arra a kérdésre, hogy számukra mi jelentette a legnagyobb örömet a pavilon megtervezése során, Zsófia kerek mondattal válaszol: „a zárt térben elvégzett, szabad cselekedetek”. Az építészek, Zilahi Péter és Sztranyák Gergely a tervezés és építés együttes folyamatának flow-élményét emelik ki, a tervezőgrafikus Salát Zalán Péter viszont a hosszas betegséget követő, sikeres szakmai visszatérés élménye miatt emlékszik melegen a történetre.

A fenti három munka mellett a további díjazottak, valamint az elismerő oklevéllel díjazott alkotások is láthatóak a Magyar Formatervezési Díj 2019-es kiállításán. A Hagyományok Háza harmadik emeletén, november 19-ig látható kiállítás installációját a Studio Nomad, grafikáját az stúdió tervezte.

A Magyar Formatervezési Díj zsűrijét 2019-ben Bachmann Bálint DLA építész, a Budapesti Metropolitan Egyetem rektora, Kassai Ferenc grafikusművész, a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézete egyetemi docense, Gaszt Attila, a GIA Form Kft. ügyvezető igazgatója, Halasi Rita Mária designszakértő, tanácsadó, kurátor, Harmati Hedvig DLA textiltervező, a MOME Textiltervező Tanszékének vezetője, Hefkó Mihály DLA belsőépítész, a Budapesti Metropolitan Egyetem címzetes főiskolai tanára, Kecskés Orsolya ötvösművész, ékszertervező, Koós Pál formatervező, a MOME Design Intézetének igazgatója, Rejka Erika DLA keramikusművész, a Budapesti Metropolitan Egyetem főiskolai docense, valamint Vargha Balázs grafikusművész, a MOME Tervezőgrafikai Tanszékének vezetője alkották. A kiemelkedő mezőny okán termék kategóriában a bírálóbizottság két díj mellett egy díjat megosztva ítélt oda.

A Magyar Formatervezési Díj díjazottjai és különdíjasai 2019-ben

Termék kategória

TEQBALL SMART sporteszköz
Alkotók: TEQBALL Kft. (mérnöki csapat: Borsányi Gábor, Gattyán György, Huszár Viktor Dénes); CO&CO Designcommunication; Hello Wood; Tóth Máté
Megrendelő, gyártó: TEQBALL Kft.

FRIGATE székcsalád
Alkotó: Kerékgyártó András
Megrendelő: Plydesign Kft.
Gyártó: Licit Kft.

MINERVA porcelán étkészlet kollekció
Alkotók: Sütő Erika, Golovics Ferenc
Megrendelő, gyártó: Hollóházai Porcelángyár Kft.

GEOMETRIKUS TAPÉTÁK az NLXL számára
Alkotók: Valicsek Éva, Valicsek Ildikó
Megrendelő: NLXL

Terv kategória

HOITO tápszerkészítő
Alkotó: Antal Csilla, Szabó Eszter, Molnár Ádám, Seres Viktor
Megrendelő, gyártó: X-Plast Kft.

Vizuális kommunikáció kategória

CSEND LEGBELÜL, a lipcsei könyvvásár magyar pavilonja, 2017
Alkotók: Salát Zalán Péter, Sztranyák Gergely, Sztranyák Zsófia, Zilahi Péter
Megrendelő: Collegium Hungaricum Berlin

Diák kategória

ANYSCAN gyógyászati termékcsalád újratervezési a Mediso Kft. részére
Alkotó: Csicsics Gergő
Egyetem: Soproni Egyetem

Az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárságának Különdíja

KARYON betűtípus
Alkotó: Prell Norbert

Az EMMI Oktatásért Felelős Államtitkárságának Különdíja

PICTA Elektronika fejlesztőcsomag
Alkotó: Mező Zsófia
Egyetem: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának Különdíja

KERMANNLED X ipari Led-lámpacsalád
Alkotó: Pyka Zsolt, Járfás Kristóf
Megrendelő, gyártó: Kermann Műszaki Fejlesztő és Tanácsadó Kft.

A Magyar Formatervezési Tanács Különdíja

NVSBLE szemüvegkeret-kollekció
Alkotó: Hukaya Simon
Megrendelő, gyártó: Tipton Global Kft.

Design Management Díj

Díjazott: Varga-Flexo Kft.
A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. Különdíjasa: Multifelt Factory Kft.