Épületek/Lakóépület

Flat Copper - arany csillogás a Saint-Denis csatorna partján

2016.11.28. 15:30

A new york-i Flatiron épület inspirálta a Badia Berger építészeit a szokatlan, 86 lakásos társasház és üzletsor megtervezésekor. A teljes tömb rézborítást kapott, melynek ragyogó felülete az idővel fokozatosan halványulni fog. Észak-kelet Párizs gyorsan változó szomszédságában ragyogásával kitűnik az épület, és kiváltságos életstílust biztosít lakóinak. 

A Saint-Denis csatorna melletti MacDonald sugárút és a Keleti Pályaudvarhoz vezető vasúti sínek kereszteződésénél található Flat Copper épület a különböző utak találkozását jelzi szögletes formájával és réz homlokzatával, ami messziről is jól láthatóvá teszi.
A burkolat színe idővel enyhén változni fog: az újkorában meglévő aranyló szín fényessége elhalványul és sötét sárgára változik majd, felhívva a figyelmet e nemesfém különlegességére. A réz és alumínium ötvözete (alumínium bronz) ellenáll az oxidációnak, a homlokzaton jó ideig tükröződik majd a napfény és a csatorna vize.
A délkeleti és délnyugati oldalt a külső homlokzati elemek dinamikus geometriája jellemzi, melyeket a falak és terek zöldítése egységesít: balkonnövényeket és a fémszerkezetekre kúszó és csüngő növényeket telepítettek ide. Külön előny, hogy minden lakásnak 2-3 irányba néző kilátása van, észak felé hosszan a sugárút irányába, dél felé a parkok és nyugaton a csatorna felé. Ez a rézötvözet és növények alkotta selyemgubó békés életteret, csendet és nyugalmat kínál lakóinak a város szívében.