Közélet, hírek

Fiatal építészek alapítványi díja

2009.12.19. 17:12

Az Építés Fejlődéséért Alapítvány idén is két kategóriában díjazta a fiatal építészeket. A diplomadíjasok közül első díjas lett Tánczos Tibor és Loszmann Dávid. Az év kiemelkedő fiatal építésze Szabó Levente és Della Donna Alíz.

Az Építés Fejlődéséért Alapítvány idén is két kategóriában díjazta a fiatal építészeket. A díjak átadására a FUGÁ-ban került sor. Az elismeréseket Dr. Katona András, a kuratórium ügyvezető alelnöke és Bálint Imre DLA, a Budapesti Építész Kamara elnöke adta át.

 

 

 

Az Építés Fejlődéséért Alapítvány idén is két kategóriában - legjobb diplomamunkák és az év kiemelkedő építésze – díjazott.

A „Diplomamunkák díjazása” pályázat azoknak a magyarországi – építészképzést elősegítő – műszaki egyetemeken, főiskolákon végző fiataloknak a díjazása, akik a 2008/2009-es tanévben a hazai egyetemek nappali tagozaton, első diplomát adó képzés keretében szerezték meg oklevelüket, az építés fejlődését segítő diplomamunkát készítettek, továbbá a diplomamunkájukra a záróvizsgán jeles osztályzatot kaptak.

A „Diplomadíj 2009” pályázat díjazottjai:

Tánczos Tibor első díj
Loszmann Dávid első díj
Ripszám Ágnes második díj
Németh Ákos harmadik díj
Keresztessy Éva harmadik díj
Kossuth Annamária harmadik díj
Oroszlány Miklós különdíj
Holicska Ádám különdíj

Loszmann Dávid diplomamunkája, egy Missziós Ház a Lenti külterületén álló Kerka várában, több funkciójú épület: papok szálláshelye, hátrányos helyzetű gyerekek nappali befogadását biztosítja, vendégszobáiba pedig az elvonulást segítik. „A több történeti kort magába foglaló épületmaradványokat Loszmann Dávid megújítja és helyreállítja, és az L alakú szárnyat egy hosszú épületszárnnyal kiegészítve belső udvart hoz létre. Az új szárny kompakt, egyszerű - ilyen a nyugodt lélek” - mondta méltatásában Bálint Imre.

A másik első helyezett Tánczos Tibor Változások Háza diplomamunkája lett. Győr belvárosában, patinás történeti értékeket hordozó épületek (karmelita templom, bazilika vagy a püspöki vár) mellett, a volt Bécsi kapu helyén képzeli el a Változások Házát. Az új épület, amely a régi sipkája, nem kíván archaizálni, érdekes kaotikus rendet teremt - fogalmazott Bálint Imre.

„Az év kiemelkedő fiatal építésze díj 2009”
pályázaton - amely, a felsőfokú végzettségű fiatal tehetséges műszaki alkotók, illetve alkotó csoportok elismerése – a maximum 35. életévüket betöltő, magyar állampolgárságú építészek vehetnek részt. Idén ketten kapták a díjat: Szabó Levente és Della Donna Alíz.