Épületek/Középület

Ferences multifunkcionális tornacsarnok az óváros szövetében

2021.08.17. 08:14

Sport és kulturális rendezvények megtartására hivatott tér, Szentendre óvárosa szövetében, a Szamárhegy lejtős oldalán, iskolák, könyvtár, templomok kapcsolatában. Az introvertált tér, mely az udvar felé fordul, utcák felől körbe fogva lelátóval, galériákkal, felülvilágítókkal tagolva. Felbukkan, átsejlik a város, egy templomtorony, egy sírkert, egy kövezett utca, a természetesen változó falak és tetők. Minden, ami Szentendre. Az épületet a tervezők szavaival mutatjuk be. 

A természeti tér, mint éltető erő…

A multifunkcionális tornacsarnok Szentendre belvárosában a Ferences Gimnázium épülettömbjével szemközti telken, a Fulco deák és az Arzén utca találkozásánál helyezkedik el. Az új épület szervesen kapcsolódik a működő Ferences Gimnáziumhoz, továbbá lehetőséget ad a városi közélet rendezvényeinek megtartására. Környezetében jelentős középületek találhatók, így a Református Gimnázium és a Pest Megyei Könyvtár. A belváros közelsége által pedig a belvárosi templomok, általános iskolák, a Városháza és múzeumok szintén az épület kulturális szövetét jelentik.

Az épület telepítésében igazodik a terület geológiai viszonyaihoz, a jelenlegi szintmagasságokhoz, a két utca lejtésirányaihoz, a közvetlen környezetében található nagyobb épületek oromfalaihoz. Az épület magassági elhelyezése szempontjából fontos volt megtartani a környezetében lévő gimnáziumok épülettömbjeinek jellegéből adódó tömegirányt, amely tovább biztosítja az északi, utcai tömbben található tetőtéri, református Kápolna óvárosi kilátását.

Az épület belülről 3 épületrészre tagolódik. Bejárat, játéktér, szertárak.
A főbejárat az óváros felé néz, sarokhelyzetben, vízszintes záródású oromfallal megjelenve a város felé. A bejárati előcsarnok galériázott, vertikális elosztótérként funkcionál.  

Az épület fő tere a játéktér, melyet az utcavonalak és a telekhatár mentén körbevesznek a hozzá tartozó lelátók és kiszolgáló funkciók. A bejárati tér, az épület határoló falai, a födémek és a lelátó vasbeton szerkezettel készültek. A síkpadló hosszanti oldalán húzódik végig a fix lelátósor, mely összeköti a földszinten lévő sportpályák szintjét az első emeleten található két rövid oldali nyitott galériákkal. A játéktér az udvar irányába nyílik, szerves kapcsolatban áll a belső udvarral, kültéri pályával. Kommunikál, kilátást biztosít, távlatokat nyit. Kifelé is, befelé is. A megnyitás északi irányban történik, így a játékot, a sportot zavaró fény nem töri meg.

A tornaterem síkpadlós 20x40 méteres játéktere, a 260 fős fix lelátó és a kétoldali galéria lehetőséget ad iskolai és városi rendezvények befogadására. Mobil színpad helyezhető el a játéktér hossz- vagy rövid oldalán, így biztosítva rálátást a legnagyobb létszámra tervezett 950 fő részére a színpadra. A síkpadlós terület alkalmas catering rendezvények befogadására az előkészítő helyiséggel a főbejárati tömb gazdasági bejárata felől. A rendezvények stúdiótechnikai irányítási pontja a lelátó középtengelyében lévő közvetítő technikai hely. Rendezvények idején a sportpadló ideiglenes leterített védelmet kap, mely feltekerhető és a szertárban tárolható.  A versenytér kiszolgálásához szükséges szertárak az északi galéria alatt kaptak helyet.

A játéktér, a főbejárat, valamint a galériaszint belső anyaghasználatára egyaránt jellemző a meleg hangulatú, bézs színű árnyalatok, az oldalfalakon és mennyezeten elhelyezett természetes hatású faburkolatok és színek használata.  Az épület külső megjelenésére a fehér, vakolt tömör fal jellemző, melyet az áttört fehér árnyékoló panel felületek tagolnak és lazítanak fel, segítve ezzel a funkcióból fakadó és megjelenő nagy tömeg tagolását. A megjelenő grafika a szőttes kezdő szálaira, a felvetőszálakra emlékeztet, ezzel téve mozgalmassá, játékossá, tagolttá a világos színre vakolt utcai homlokzatok közötti mezőket. Az épület homlokzatán szerves kötésű, mintázóvakolat struktúrájú fedővakolat készült, a talaj rétegzettségére jellemző osztással.  

Az utcai homlokzat felől a tető kettős téglány fedésű téglalap alakú terméspalafedés, mely egyenes vonalvezetésével, természetes jellegével alkalmazkodik Szentendre belvárosának szövetébe.  A belső kert felé nézve, a játéktér megnyílik, szemmagasságban és függőleges hasítékokkal.

A játéktér verseny kézilabda, futsal és verseny kosárlabda mérkőzések lebonyolítására is megfelel. A tornacsarnok a sportesemények megrendezése mellett iskolai rendezvények befogadása, évnyitók, évzárók, hitéleti rendezvények, szalagavatók, bálak, prózai felolvasások, színi előadások, valamint városi rendezvények, művészeti kiállítások, vásárok, komoly -és könnyűzenei koncertek megrendezésére egyaránt alkalmas.

„A mozgáshoz úgy közelíts, ahogy az élethez: lelkesedéssel, örömmel és hálával. Mert a mozgás az élet, az élet pedig mozgás. Mindkettőtől azt kapod, amit beleteszel."

/ Ron Fletcher /

Jassó Sándor, Bársony Adrienn
Szerk.: Paár Eszter Szilvia