Közélet, hírek

Felújították a szegedi jogi kar épületét

2022.10.28. 13:03

Három évvel ezelőtt, ősszel a hurrikán erejű szél miatt súlyosan megrongálódott a tető, ami befolyásolta a felújítás folyamatát is. A munkálatok során egyebek mellett visszaépítették az évtizedekkel korábban lebontott kupolát.

Befejeződött a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar épületének felújítása, amelyet pénteken adtak át. Görög Márta dékán az eseményen elmondta, az idén 150 éves kar három év után térhetett vissza főépületébe, mivel 2019. szeptember 9-én a hurrikán erejű vihar súlyosan megrongálta a tetőszerkezetet. A munkálatok során felújították az 1882-ben eredetileg polgári leányiskolának szánt épület homlokzatát, üvegtetővel fedték be a belső udvart, munkaszobákat alakítottak ki, visszaépítették a városképi szempontból is jelentős kupolát, a tetőtéreben pedig emlékhelyet és kutatói teret hoztak létre.Ahogy arról korábban az egyetem jogi kara beszámolt, 2021 decemberében az egykori kupola "új köntösbe öltöztetve" került vissza az épület tetejére, a villámvédelmi csúccsal együtt. A kupola átmérője 5,8 méter, magassága a sisakig 5,5 méter, formája pedig a korábbiét idézi, amelyet évtizedekkel ezelőtt lebontottak. Kialakították az új aulát, a tantermekhez hasonlóan felújították a tanácsteremet és a dékáni szobát, megújultak a burkoltatok, a nyílászárók, az elektromos és fűtési rendszerek is.A Tisza Lajos körúti épület az egyetlen olyan, egykor bíróságként működő ingatlan az országban, ahol jogi képzés folyik, idézte fel az intézmény. 1958-ban, az egyemeletes ingatlan részleges felújítása során bontották le az eredeti kupolát, a ’60-as években történt szintbővítéskor a korábbi toronyszoba is eltűnt. Évtizedekig csak kisebb fejlesztésekre került sor, majd 2004-ben panorámaliftet létesítettek, részleges tetőtér-beépítést alakítottak ki, és kisebb energetikai, illetve homlokzati felújításra is sor került. 2019-ben a viharos szél leszakította a gerendákat a tetőről, ami miatt a komplexum életveszélyessé vált, így ki kellett üríteni, illetve részben újra is kellett tervezni a beruházást.

Az egyetem korábbi tájékoztatása szerint a felújítás terveit Valkony Károly Balázs készítette, aki ebben az interjúban a projekt előkészítéséről, a hosszas épületdiagnoszikai vizsgálatról, valamint a tervezés szempontjairól osztott meg részleteket. 

A felújítás közel kétmilliárd forint kormányzati támogatásból valósult meg.