Közélet, hírek

Felmérik a belvárosi Horváth-ház állapotát, esedékes a felújítása

2021.09.21. 15:00

A klasszicista előzményekkel rendelkező, historizáló épület Pollack Mihály tervei alapján készült el 1816-ra, az azóta eltelt több mint két évszázad során azonban számos átalakításon esett át. A hamarosan aktuális épületdiagnosztikai feladatokat a KÖZTI végzi. 

Felmérik az V. kerületi Kossuth Lajos utca 3. alatt álló, Horváth-házként is emlegetett műemléki épületet. A közbeszerzési értesítőben szereplő információk alapján az épületdiagnosztikát a KÖZTI Zrt. végzi - ahogy Belváros-Lipótváros önkormányzatától megtudtuk, egy későbbi, még nem körvonalazott felújítás miatt van rá szükség. 

A Kossuth és a Szép utca sarkán lévő háromemeletes ház hasznos összterülete körülbelül 6700 m. "A feladat az épület teljes körű épületszerkezeti és tartószerkezeti diagnosztikája, épületfelmérése, műemléki dokumentáció és értékleltár, valamint építészeti programterv elkészítése. A szakmai tartalom kiterjed különösen az adatszolgáltatásokra, adatellenőrzésekre, a helyszíni felmérésekre, a felmérési terv elkészítésére, szükséges össz-szakági előzetes szakvélemények elkészítésére, állag- és állapot felmérési dokumentációk elkészítésére, tudományos dokumentációk elkésztésére", írják. Pollack Mihály tervei szerint 1816-ra elkészült ház szentgyörgyi Horváth József császári és királyi kamarás megrendelésére épült. Több mint 200 éves történetének egyik különlegessége, hogy 1841 és 1852 között itt működött a Landerer és Heckenast-féle Nyomda- és Kiadóvállalat, és itt nyomtatták ki 1848. március 15-én a Nemzeti dalt és a Tizenkét pontot. 1851-ben teljes, romantikus stílusú átalakításon esett át Wieser Ferenc tervei alapján. Miután a nyomda megszűnt, szerkesztőség és kávéház is működött a házban, amelyen 1900-ban, majd 1927-ben ismét nagyobb átalakítást végeztek. Az épület a második világháborúban, Budapest ostromakor súlyos károkat szenvedett, helyrehozására az ´50-es években került sor. Több ismert személyiség is lakott itt, egyebek mellett Kossuth Lajos, Arany János, Vörösmarty Mihály, Jókai Mór és Laborfalvi Róza

Érdekesség, hogy a Szép utca és a Kossuth Lajos utca másik sarkán működött 1859-től egészen 1944-ig a Széchenyi István által alapított Nemzeti Casino. A neki otthont adó Cziráky-palotát Hild József tervezte klasszicista stílusban, 1827-29 között épült fel, később Ybl Miklós alakította át. Az épület a második világháborúban elpusztult, 1948-ban földszintig visszabontották. 1964-66 között a helyén épült fel a főváros első magasháza, a Hungarotex-székház Pomsár János és Puskás Tamás tervei alapján. Később a Finta Stúdió építészei, Plájer János és Szabó Tamás János a székház betonvázát felhasználva új épületet terveztek - olvasható az Ybl Miklós Virtuális Archívum cikkében. Az 1999-ben átadott Bellevue Plaza Irodaház ma Uniqua Plázaként ismert.