Közélet, hírek

Felhívás a Reimholz Péter által tervezett Videoton Oktatási, -Kulturális és Sportközpont védelmére

2012.04.16. 07:50

Petíció a Reimholz Péter által tervezett 1985-ben megépült Videoton Oktatási, -Kulturális és Sportközpont épületének műemléki védettség alá helyezéséért.

 

FELHÍVÁS

Reimholz Péter által tervezett, 1985-ben megépült Videoton Oktatási,-Kulturális és Sportközpont a korszak jelentős építészeti tette volt -, ma értékes kulturális üzenet.

Két éve, mikor a Videoton eladta az épület felét, az új tulajdonos olyan indokolatlan, - az épület homlokzatát tönkretevő -változtatásokat kezdeményezett, hogy a család kérte, hogy a KÖH vegye ideiglenes védelem alá a házat. Ez rövid időn belül meg is történt.

Ezt azonban a tulajdonos kérésre KÖH rövidesen vissza is vonta.

Mivel az épület tervezője halála előtt nem végrendelkezett személyes szerzői jogairól, így jogutód sincs-, az Iparterv – mint a vagyoni jogok örököse – pedig az új tulajdonos javára lemondott erről a jogáról. Így az épületet egyetlen dolog védheti meg a tulajdonos ízlésének és anyagi lehetőségének következményeitől, ha műemléki védettséget kap.

Kérjük, ha valaki egyetért a fentiekkel, aláírásával erősítse meg. Az aláírólapot eljuttatjuk a KÖH Védetté Nyilvánítási Bizottság ülésére.

Csomay Zsófia 
építész

Turányi Gábor írása és fotói

Külön köszönet Ekler Dezsőnek a Magyar Építőművészet 1986/6 lapszámában a Videoton-házról megjelent cikkért, és Szentiváni Jánosnak a képekért.