Nézőpontok/Kritika

Felfedező utak - szecessziós épületornamentika a vidéki Magyarországon

2017.01.10. 09:45

Egyedülálló válogatásban, az épületek díszítményeire koncentrálva, regionális útvonalakra felfűzve mutatja be hazánk sokszínű szecessziós örökségének egy szeletét a közelmúltban megjelent könyv, amely Dr. Keserü Katalin koncepciója alapján, Brunner Attila szerkesztésében készült.

A rövid ideig virágzó, ám annál sokrétűbb és gazdagabb hazai szecessziós építészet iránt napjainkban egyre erősebb érdeklődés figyelhető meg. Számos kutatás és tanulmány mellett Kovács Dániel: Szecessziós Budapest (2012) és Bede Béla: Magyar szecessziós építészet (2015) könyve, valamint Somogyi Krisztina - Zsuffa Zsolt szecessziós Budapest-térképe jól példázza a megmaradt értékek bemutatására irányuló és felfedezésére ösztönző törekvéseket. 

Gerle János, Kovács Attila és Makovecz Imre 1990-ben megjelent kötete (A századforduló magyar építészete) alapműnek számít a témában, azonban a történelmi Magyarország egészét felölelő és az elpusztult emlékekre is kiterjedő kutatás miatt a lista nem lehetett teljes, ráadásul elsősorban archív ábrázolásokkal mutatták be az épületeket. A közelmúltban megjelent új könyv célja részben ezen hiányosságok pótlása, hiszen a mai Magyarország vidéki építészetére koncentrálva, a helyi szempontból jelentősebb alkotásokat is felvillantja az ismertebb házak mellett. Az olvasó előtt így feltárulhat többek között Bonyhád, Győr, Jászapáti vagy Miskolc szecessziós öröksége, de szerepel a válogatásban Poroszló-Kétútköz kastélya, a nagymarosi elemi iskola vagy a nyírbátori városháza is. Szépen kirajzolódnak a „súlyponti” alföldi területek, de a kötet – koncepciója szerint – próbál egyensúlyra törekedni: a Dunántúlt három, Budapest környékét, Észak- és Kelet-Magyarországot egy-egy, az Alföldet három útvonal mutatja be.

Brunner Attila bevezetője után a kötet döntő részét a regionális útvonalakra felfűzött, települések szerint csoportosított emlékek rövid szöveges és gazdag képi bemutatása adja. A leírásokat népes szerzői gárda készítette, a fotók nagyrészt az ő munkáik. A kötet anyaga az ELTE Művészettörténeti Intézetében, a Balogh Bertalan Művészeti Alapítvány által, Katona Júlia vezetésével végzett századfordulós ornamentika-kutatás összegzése, a terjedelmi korlátok miatt a díszítőművészet szempontjából érdekesebb példákkal.

A könyv erénye, hogy az egyes helyszínek és épületek ismertetése mellett utal az adott környezet megtekintésre érdemes, a kiadványban nem szereplő szecessziós emlékeire is, ezáltal további „felfedező utakra” sarkall.

Horváth Andrea tervezte a hiánypótló kötetet, amely nemcsak a szakemberek, hanem minden érdeklődő haszonnal forgathatja, hiszen a szövegben előforduló építészeti szakkifejezések magyarázata a kötet végén kislexikonban található, a témában a további elmélyülést általános, valamint alkotók és települések szerint rendezett bibliográfia segíti. A szerkesztő ígérete szerint a kutatás teljes anyaga hamarosan elérhető lesz online, amely a fővárost is magában foglalja majd.

Garai Péter

 


szerzők: Bodó Péter, Brunner Attila, Gopcsa Katalin, Keserü Katalin, Mazányi Judit, Nemesné Kis Tímea, Salamon Gáspár, Sipos Anna, Veress Dániel
kiadó: Holnap Kiadó
formátum: 200x270 mm
oldalszám: 243
ISBN: 978-963-349-142-3
ár: 3900 Ft