Épületek/Középület

Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpont

2022.03.22. 07:57

Az Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpont egy egykori határőr őrs helyén valósult meg Sopron közelében, Rabi Géza építész tervei alapján. Az elhúzódó közbeszerzési eljárás hatására az eredeti terveket át kellett dolgoznia az építésznek. A projekt részleteit a látogatóközpont igazgatója, Bánáti László és a tervező közös írásukban ismertetik.

A TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. az erdőgazdálkodás mellett már több évtizede kiemelkedő ökoturisztikai és oktatási tevékenységet végez az általa kezelt területeken. A fejlesztések nyomán számos beruházás valósult meg és olyan turisztikai létesítményeket adtak át, mint a Kőhalmy Vadászati Múzeum a mellette található erdei élményparkkal, a Boszorkány meseösvény, a Trianon Emlékpark, a Roth Turistaház és a legújabb látványosság, az Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpont.

Az Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpont a Muck-magaslaton épült fel, pontosan azon a területen, ahol korábban határőr őrs működött. A határőrség épületei a határzár megszűnésével szerepüket vesztették, a felhagyott területen maradt épületek karbantartás hiányában a Soproni-hegyvidékhez méltatlan módon lepusztultak. A terület kiváló lokációja és háborítatlan erdei környezete miatt viszont optimális helyszínnek ígérkezett egy esetleges ökoturisztikai beruházáshoz. Egy ilyen jellegű turisztikai beruházáshoz tulajdonosváltásra volt szükség. Az érintett terület a TAEG Zrt. tulajdonába került, ezt követően 2016-ban nyílt lehetőség hasznosítására pályázat keretében.

Az első tervek szerint az új létesítmény egy vadasparki részből, valamint többek között a határőr őrs alapjain nyugvó különálló épületekből állt. Az "A" épületben kaptak helyet a kiszolgáló és szociális helységek, valamint a büfé és a pénztár. A "B" épület a szociális épület, amely kiegészült volna egy állatsimogatóval. A "C" épület eredetileg a takarmány tárolását szolgálta volna. Mindezek mellé került az emelt sétányon bejárható vadaspark, ahol az öt hazai nagyvadfaj és különféle apróvadak bemutatása volt a cél. Az emelt sétányon különleges nézőpontból, a kerítések zavarása nélkül tekinthetőek meg az állatok, amely hazánkban egyedülálló megoldásnak számít. A tervezés során fontos szempont volt, hogy a beruházás létesítésével a természet a legkevésbé sérüljön, így az új épületek is a határőr őrs épületeinek helyére kerültek.

Az elhúzódó közbeszerzési eljárással a tervezett költségek növekedtek, illetve a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. kiemelt feladata, az oktatás a korábbiaknál is nagyobb hangsúlyt kapott a gazdálkodási tevékenységek mellett. Mindezek okán a korábbi terveket meg kellett változtatni, így az épületek funkcióit nézve módosított formában épültek meg. Az "A" épületben a büfé és a bemutatóterem kapott helyet. Az épület közepén egy kutatószoba létesült, amely fölött nem készült vasbeton födém, itt a későbbiekben a beépítésre előkészített tetőtér megközelítésére lépcső létesíthető. A szociális épület pincéje nem épült meg, az állatsimogató pedig a fahíd tövében lett kialakítva. A takarmánytároló a tetőszerkezetet tartó oszlopokkal, kitöltő falazat nélkül készült el, amely így kültéri oktatóteremként működik. A tűzivíz-tározó vízimadár bemutató másodlagos funkcióval lett kialakítva. A jegypénztár külön épületben kapott helyet.

A látogatók 2021 augusztusában vették birtokba a komplexumot, amelynek népszerűségét a nagy várakozást követő magas látogatószám és a pozitív visszajelzések jól tükrözik.

Bánáti László, Oktatási és Ökoturisztikai Igazgató
Rabi Géza, építész