Technológia

Építőipar a felhőben

2019.04.18. 12:54

Iparági előrejelzések szerint a jövő építési helyszíne, építkezése modern, intelligens és egymással digitálisan összekapcsolt technológiákon, felhő alapú infrastruktúrákon alapul. Nem véletlen, hogy a világ vezető építőiparigép-vására, az április 14-én zárult Bauma az idén kiemelten a negyedik ipari forradalom úttörő technológiai megoldásaival foglalkozott. Az ArchDaily előrejelzése szerint az építőipar infrastruktúrájának digitális forradalma lesz 2019 egyik legfontosabb trendje az építészet, az építőipar területén. 

Az épületinformációs modellezés (Building Information Modeling - BIM) használatát néhány európai országban az állami infrastruktúra beruházások esetében már kötelezővé tették, 2020-tól például Németországban is az lesz.

BIM: új fejezet a tervezésben

A BIM az építőipari folyamatok és módszertanok új megközelítése: olyan platform, amely egyesíti és összekapcsolja az összes fellelhető információt egy adott épületről, digitális modellt képezve róla. Ez egyszerű digitális bejárást biztosít az építési és a tervezési szakaszban a projektben résztvevők számára, lehetővé téve, hogy menet közben változtassanak az épület kivitelezésének különböző pontjain. A BIM területén az iparág egyik vezetője évek óta a Magyarországon is jelen lévő német PERI. A cég már számos nemzetközi projekt-referenciával rendelkezik, amelyeket be is mutatott a Baumán. A BIM mellett a 3D nyomtatáson, az automatizáláson és a mesterséges intelligencián alapuló technológiák is egyre inkább teret hódítanak az építőiparban a közeljövőben az ArchDaily jóslata szerint.


 

Megkésett digitális forradalom

A nagy német stratégiai elemző cég, a Roland Berger szakértői 2016-ban Németországból, Ausztriából és Svájcból 40 építőipari vállalat és építőanyag beszállító cég bevonásával végeztek felmérést, amely azt mutatta, hogy az építőipar szereplőinek 93 százaléka ugyan már felismerte a digitalizáció fontosságát, ugyanakkor szinte senki sem tett még megfelelő lépéseket ennek érdekében — az építőipari vállalatok kevesebb mint 6%-a használt 2016-ban digitális tervezési eszközöket a folyamat elejétől a végéig. A tanácsadó cég kiemelte többek között a mobilalkalmazások jelentőségét, amelyekkel az építőipari szereplők teljes körűen kielégíthetik a megrendelők esetlegesen váltakozó igényeit.

Nem véletlen, hogy a világ vezető építőipari és építőanyag-gyártó gépeket, bányászati gépeket, építőipari járműveket és berendezéseket, technológiákat bemutató vására, a müncheni Bauma az idén az építőipar digitalizációjára összpontosított, és a több mint 55 országból érkező 3500 szakmai kiállító közül azokat helyezte előtérbe, amelyek digitális innovációkat mutattak be.


Kiterjesztett valóság és robotika

A vásár egyik blokkjában a kiterjesztett valóság és a virtuális valóság technológiáival építési helyszíneket jelenítettek meg. A B0 csarnokba látogatók kép-, hang vagy érzékszervi effektek – például szél érzékelése – kombinációja segítségével térbeli korlátok nélkül tekinthettek be az iparág működésébe, demonstrálva a digitalizációban rejlő korlátlan lehetőségeket. A digitalizációban úttörőnek számító kiállítók között a Bauma vásáron mutatta be már működő, zsaluzat- és állványtechnikához, szerkezetépítéshez köthető digitális megoldásait a BIM területén is élen járó PERI. A cég digitális portfóliójában szerepelnek a mindennapi munkavégzéshez szükséges terméktámogató alkalmazások, az építőmérnökök, építészmérnökök és a gépészmérnökök legalapvetőbb tervezőeszközeihez, a CAD szoftverekhez kapcsolódó fejlesztések, és ügyféligényeket kiszolgáló portálfejlesztés is. A PERI a kiállításon előrevetítette az építés jövőjét: referenciaprojekteken keresztül nyújtott betekintést a legújabb 3D betonnyomtatási technológiákba, és megmutatta, hogy a jövőben a robotok hogyan biztosítanak majd nagyobb tervezési megbízhatóságot és hatékonyságot az építési területek felmérésében.