Programok

Építészet a Művészetek Völgyében 2017

2017.07.20. 11:34

Az „Építészet a Művészetek Völgyében” programsorozat - amelynek házigazdája és kurátora Eleőd Ákos Ybl-díjas (és friss Podmaniczky-díjas) építész - idén is tematikus kiállítással, s kapcsolódó beszélgetéssel várja a Völgylátogatókat július 21. és 30. között. 

A 2017-es program:

Építészeti értékek+oktatás

  • A makkos fazártól az ágasfáig (kiállítás) - helyszín: Kapolcs, Faluház időpont: 2017. július 21-30. 
  • Építészeti értékőrzés, értékteremtés az oktatásban – egy pozitív példa (beszélgetés) - helyszín: Kapolcs, Faluház időpont: 2017. július 23. 10.00

Eleőd Ákos vendégei:

  • a győri Hild József Építőipari Szakgimnázium
  • műemlékfenntartó technikus-képzés szakmai vezetői: Józsa Tamás igazgató, Hellenpárt György építész, szakmai oktató


▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪

A Győri Műszaki Szakképzési Centrum Hild József Építőipari Szakgimnáziumában 70 éve folyik építésztechnikus-képzés. A 2016-17-es tanévben rendkívül magas kihasználtság mellett több mint 480 tanuló végzi iskolánkban tanulmányait Az érettségi után intézményünkben magasépítő technikus és mélyépítő technikus szakképzettség szerezhető.

Műemlékfenntartó technikus képzés
A képzés egy éves, ráépülő jellegű, bemeneti feltétele: magasépítő technikus végzettség. A műemlékfenntartó technikus a projektek előkészítő munkálataiban részt vesz a műemléki helyreállítást/fenntartást megelőző kutatásban és diagnosztizálásban, a beruházási munkákban pedig előkészíti a kivitelezés folyamatát, a műemlék-helyreállítási munkák lebonyolítását. Előkészítő műemlék-helyreállító munkát irányít, műemlék-helyreállító folyamatokat, műemlék-, korszerűsítést, bővítést irányít és ellenőriz.

Népi építészeti felmérő táborok
A Hild József Építőipari Szakközépiskola rendszeresen megszervezi a népi építészet értékeit feltáró és dokumentáló nyári táborokat. A táborok célja a még megmenthető épületek felmérése, tervrajzok, fotók készítése, tehát az épületek teljes körű dokumentálása, melyek a falvak számára is hiánypótló, anyagok, valamint a vidéki életforma, az ott élő emberek megismerése. A táborokat a Hild iskola szaktanárai vezetik.

ICOMOS-elismerés:
Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság az oktatás, nevelés, szakképzés területén a népi építészeti felmérő táborok programjának megvalósításáért, amelynek célja a műemlékek, helyi értékek megőrzése, a győri Hild József Építőipari Szakközépiskolának a Példaadó Műemlékgondozásért Díjat adományozza. A díjat átvette: Józsa Tamás, programfelelős, igazgató

A díj adományozásával kívánjuk felhívni a figyelmet annak fontosságára, hogy múltunk, épített örökségünk megbecsülése értő, értékorientált közösség okos gyülekezetében biztosítható - és ennek záloga az iskolai nevelés, oktatás. Ennek jó példája a Hild József Építőipari Szakközépiskola műemlékvédelem iránti elhivatottsága, népi építészeti felmérő programja.

A makkos fazártól az ágasfáig – kiállítás

A ICOMOS MNB által is elismert, méltatott felmérő-táborokról színvonalas összefoglaló anyag készült, amely számos sikeres kiállításon mutatta már be a program értékőrző-értékteremtő munkáját a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumtól - a budapesti FUGA Építészeti Központig. És most itt, a kapolcsi Faluházban, az Építészet a Művészetek Völgyében idei meghívottjaként, - szeretettel invitálva az építészeti értékekre nyitott Völgylátogatókat.

▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪

Az ÉpMűvVölgy-sorozat:

VölgyFutár, 2013:
Az összművészeti fesztiválok lényegükből kifolyóan igyekeznek az ember által alkotott minden szépséget, gondolatot, hozzáadott értéket megmutatni. Zene, tánc, képzőművészet, irodalom, film, iparművészet sorakozik egymás mellett ezeken a rendezvényeken, és nekünk csak mint egy polcról, a kosarunkba kell pakolni az épp megkívánt élményt. Ám építészetet hiába is keresnénk, hiánycikk az, még a pult alól sem kerül elő…, nem így a Völgyben! Nem így a Völgyben, ahol Eleőd Ákos építész sorozatot indított „Építészet a Művészetek Völgyében” címmel. Évről-évre komplex témákról szólnak az építészeti kiállítások és beszélgetések: komplex élményt nyújtani, nem csupán egy-egy épületet megmutatni.

Eleőd Ákos, 2012:
Az adott korok jelen idejű építészete mindig magában kell, hogy foglalja a múlt értékeinek, az építészeti örökségnek tiszteletét csakúgy, mint a jövő tervezését, a települések fejlődésének átgondolt jövőképét, - az építészet szól vizuális kultúráról és a tér tudatos, érzékeny kezeléséről; szól önbecsülésről és közösségi értékekről, – egyszerűen értelmezhetetlen s elfogadhatatlan, hogy az építészet ne legyen szerves része, fontos eleme a mindenkori kulturális közgondolkodásnak. Az első lépés tehát, hogy az építészet legyen jelen a kortárs kultúra eseményein, – legyen természetes, hogy ott van! – most pl. a Művészetek Völgyében. A második lépés persze az, hogy mivel, milyen anyaggal képviselteti magát, – kurátori koncepciómat megfogalmazva mindenképpen arra helyeztem a hangsúlyt, hogy komplex témákat válogassak, amelyek az építészet árnyalt gondolati hátterébe engednek bepillantást.
Persze naivság lenne azt hinni, hogy egy művészeti fesztivál esemény-sorozatában egy építészeti program ottléte óriási fordulatot eredményezne a közgondolkodás terén; ugyanakkor meggyőződésem, ha a VölgyLátogatók értő szemmel olvassák, akkor felsejlik bennük: csuda dolog lehet az, aminek környékén ennyi szeretet, humánum, érdekesség és tudás csoportosul, amit úgy hívnak: Építészet.